Рођен је 14. децембра 1975. године у Београду, где је завршио основну школу. Средње образовање је започео у Аустралији, да би га завршио у Дванаестој гимназији у Београду. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, на смеру за међународне односе, где је од 1996. до 1999. године обављао функцију студента продекана.

У више мандата био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора, председник Посланичке групе СПС-ЈС и вишегодишњи члан Одбора за спољне послове, Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и Одбора за европске интеграције. Био је и члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, где је био члан Политичког комитета и члан Комитета за људска права.

У Влади Србије, 2013. године, обављао је функцију министра без портфеља задуженог за европске интеграције, у периоду када је усвојен преговарачки оквир и када су званично отворени преговори Републике Србије и Европске уније.

Члан је Социјалистичке партије Србије од најранијих студентских дана. У партији је обављао функције председника омладине, потпредседника Главног одбора и председника Извршног одбора странке, као и портпарола. Данас је на функцији потпредседника ГО Социјалистичке партије Србије.

Велики је поштовалац спорта и пасионирани навијач Фудбалског клуба Партизан, где је од 2009. до 2014. године обављао функцију потпредседника.

На функцију министра државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије изабран је 29. јуна 2017. године и обављао ју је до октобра 2020. године.

Говори енглески језик.

У браку је са Аном, са којом има сина Милутина и ћерку Елену.

Током рада у Народној скупштини и Влади Републике Србије, а захваљујући вишегодишњем политичком искуству, показао је завидно знање о функционисању јавне управе, међународним односима, залажући се за већа права радника и социјалну правду, а до резултата на сваком од задужења долазио је захваљујући организационим и руководилачким способностима.

Бранко Ружић