еБеба

Будућност стиже сада

Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, имамо шансу да надокнадимо заостајање и ухватимо прикључак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално ће променити наше животе, она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама, не зазиру од њих. Влада Србије верује да је Србија спремна да предводи цео регион у променама које следе и стварању нових могућности за све. Процес дигитализације побољшаће стандард и квалитет живота стотина хиљада становника Србије. Повећаће се ефикасност, смањити трошкови и креирати нова вредност у скоро свим областима живота и рада. Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста.

Пројекат „Бебо, добро дошла на свет” олакшава родитељима новорођенчета пријаву дететовог рођења, пребивалишта, здравствено осигурање и подношење захтева за родитељски додатак већ у породилиштима. Пријава је брза, једноставна и бесплатна и омогућава укидање непотребне папирологије. Документа стижу на кућну адресу. Цео процес омогућава родитељима да прве дане бебиног живота проведу са њом, а не на шалтерима.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет” почео је са радом у априлу 2016. године, са циљем да родитељима омогући да за 15 минута, потпуно бесплатно и електронски, заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси.

Кроз информациони систем је пријављено више од 160.000 беба, а родитељи су у више од 90 одсто случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу рођених, пребивалиште и здравствено осигурање.

Нова услуга за родитељски додатак односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања.

 

Услуга родитељски додатак „на клик” је доступна и у свим јединицама локалне самоуправе у Србији од 1. јануара 2019. године.

 

Ова модерна електронска услуга сврстава Србију међу ретке европске земље које пружају електронске услуге на тако високом нивоу.