еБеба

Будућност стиже сада

Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, имамо шансу да надокнадимо заостајање и ухватимо прикључак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално ће променити наше животе, она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама, не зазиру од њих. Влада Србије верује да је Србија спремна да предводи цео регион у променама које следе и стварању нових могућности за све. Процес дигитализације побољшаће стандард и квалитет живота стотина хиљада становника Србије. Повећаће се ефикасност, смањити трошкови и креирати нова вредност у скоро свим областима живота и рада. Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста.

Пројекат „Бебо, добро дошла на свет” олакшава родитељима новорођенчета пријаву дететовог рођења, пребивалишта, здравствено осигурање и подношење захтева за родитељски додатак већ у породилиштима. Пријава је брза, једноставна и бесплатна и омогућава укидање непотребне папирологије. Документа стижу на кућну адресу. Цео процес омогућава родитељима да прве дане бебиног живота проведу са њом, а не на шалтерима.

 

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет” почео је са радом у априлу 2016. године, са циљем да родитељима олакша прве дане живота детета – омогући им да за око 15 минута, потпуно бесплатно и електронски заврше административне послове, за које је раније било потребно неколико одлазака на шалтере и плаћање различитих такси. 

 

Путем услуге до сада (15.10.2018.) је пријављено више од 125.000 беба, а родитељи су у више од 110.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту” и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање. 

 

Нова услуга за родитељски додатак односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе. Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања која тренутно нису обухваћена услугом у породилишту осим Града Београда чија новчана давања као вид подршке породиљама са пребивалиштем у Београду јесу део услуге.

 

Прикупљање на десетине докумената, плаћање такси и обилазак најмање три шалтера на којима родитељи изгубе у просеку три сата, замењени су једном модерном електронском услугом, која Србију сврстава међу ретке европске земље које пружају електронске услуге на тако високом нивоу. Родитељски додатак „на клик” до краја године биће доступан и у свим јединицама локалне самоуправе у Србији.