ИТ преквалификације

Посао за будућност

У модерно доба и посао се модернизује. Људи који су спремни да гледају напред и мењају се у складу с временом имају највише могућности за успех. У савременом друштву, успевају људи с визијом. Ми имамо визију Србије као земље најбољих прилика за све њене грађане. Заједно радимо на томе да прилике не само створимо, већ и да знамо како да их у пуној мери искористимо.

Пројекат је покренут на предлог министарског Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, којем председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

 

Обуке у програму преквалификација за ИТ су осмишљене са циљем да брзо допринесу понуди талената на тржишту рада. Програм за незапослене кандидате спроводи Национална служба за запошљавање, док програм за запослене спроводи Канцеларија за ИТ и еУправу, у сарадњи са Кабинетом председнице Владе.

 

Потенцијални кандидати полажу тест способности и потенцијала за рад у ИТ-у, на основу чега се рангирају. Циљ програма јесте да обучи људе који одговарају потребама индустрије, које се утврђују на основу анкетирања компанија.

 

До сада су окончана два круга преквалификација за запослене и незапослене, које је успешно завршило 2.200 полазника.

 

Програм је исплатив, јер новозапослени програмер кроз порезе враћа износ уложен у обуке за око 6 месеци. Просечна почетна плата запослених из прве пилот фазе је око 45.000 динара. Са више од 30 одсто запослених на позицијама програмера из прве пилот фазе преквалификација, инвестиција се враћа држави кроз порезе и доприносе за мање од годину дана, док је целокупан ефекат на економију Србије много већи.

 

Детаљније

 

У наставку прочитајте o искуствима неких од полазника ИТ преквалификација, који су се, након обуке, запослили.

 

Бојан Димитријевић је дао одговоре на наша питања.

Зашто сте се пријавили за ИТ преквалификацију?

Дуги низ година сам желео да се опробам у области ИТ-а, али због других послова и околности нисам био у могућности да се озбиљније посветим програмирању. Овај Програм сам схватио као одличну прилику за усвајање знања и вештина на овом пољу због сарадње са искусним програмерима, као и због практичног рада.

 

Чиме сте се бавили пре тога?

Моја претходна радна искуства су била везана за хонорарне послове на пољима маркетинга и истраживања јавног мњења. Поред тога се и даље бавим волонтерским радом у извиђачкој организацији.

 

Каква су Ваша искуства са обуке?

Са обуке носим нова знања и нова познанства са људима са којима делим исте афинитете и то ме мотивише да се даље усавршавам и напредујем у овом послу.

 

Како изгледа Ваш нови посао?

Радим у пријатном радном окружењу које чине вредни и позитивни људи са којима је задовољство радити и усавршавати се. Знања са обуке сада примењујем у пракси, а притом имам прилику да надоградим стечене компетенције радом на одржавању и развоју OpenErp система (софтвер за планирање и управљање ресурсима предузећа), мејл сервера, clouda и др.

 

Милица Милојевић је са нама поделила своја искуства.

У потрази за новим интелектуалним изазовима након завршених мастер студија на Архитектонском факултету, заинтересовала сам се за учење програмирања. Била сам свесна да је за сваки напредак, поред самосталног рада, изузетно важно бити окружен стручњацима. Зато сам себи поставила циљ да у што краћем року дођем до програмерске праксе.

 

У правом моменту сам сазнала за државни програм преквалификација, идеалну прилику за остварење тог циља. Као учесник програма сам завршила курс на Факултету организационих наука. Уз помоћ посвећених предавача сам најпре овладала основним принципима програмирања, што је предуслов за свако даље учење, а потом и програмским језиком Јава.

 

Размена сазнања и литературе са осталим полазницима обуке је такође била од изузетног значаја. Сада сам запослена у компанији Breza Software Engeenering, у којој сам ангажована на интересантном пројекту. Поред знања стеченог на курсу, за рад је неопходан још низ вештина, а једна од најбитнијих је управо - вештина учења и примењивања наученог у ходу.

 

Одговор нам је, у језгровитом стилу, дао и Ненад Настасић.

Пријавио сам се за пројекат ИТ преквалификација сматрајући да је то идеална прилика да променим каријеру у правцу који ме је одувек интересовао.

 

Пре пројекта бавио сам се угоститељством.

 

Искуства су сјајна: одлични предавачи, рад у малој групи са људима гладним за самоусавршавањем, веома интензиван темпо рада. Тренутно радим као QА Engineer - тестирање софтвера.