еТрговина

Будућност стиже сада

Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, имамо шансу да надокнадимо заостајање и ухватимо прикључак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално ће променити наше животе, она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама, не зазиру од њих. Влада Србије верује да је Србија спремна да предводи цео регион у променама које следе и стварању нових могућности за све. Процес дигитализације побољшаће стандард и квалитет живота стотина хиљада становника Србије. Повећаће се ефикасност, смањити трошкови и креирати нова вредност у скоро свим областима живота и рада. Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста.

Е-трговина постаје све популарнији вид куповине роба и услуга међу грађанима Србије. У 2017. години више од 1.630.000 лица куповало је или поручивало робу/услуге путем интернета (50,1% корисника), што је  повећање у односу на 2016. годину за нешто више од 180.000.

 

Кључно у овој области јесте да грађани морају да знају како да заштите своја права приликом куповине робе преко интернета.

 

Први корак јесте да провере од кога купују производ. Од тога да ли је у питању трговац из Републике Србије, односно да ли је регистрован у РС или у иностранству, зависи начин заштите права купца.

 

  • У случају онлајн куповине од трговца који је регистрован у Републици Србији, купац ужива сва права гарантована Законом о трговини и Законом о заштити потрошача. Зато грађани пре наручивања робе треба да захтевају од трговца податке о регистрацији и да их провере на сајту АПР-а. У спорним ситуацијама, купац се може обратити тржишној инспекцији, удружењима потрошача или заштиту својих права остварити пред надлежним судом у Србији.
  • Ако се ради о физичком лицу које нелегално тргује, купац није заштићен, али ако располаже било каквим подацима о продавцу може упутити пријаву тржишној инспекцији.
  • У случају када купац купује робу од трговца из иностранства, права која може остварити зависе од конкретних гаранција које пружа трговац или онлајн платформа која посредује у трговини. Према међународном праву, у спорним ситуацијама примењује се право државе у којој је регистрован продавац.

 

Опширније