Рођен је 20. новембра 1976. године у Београду. Завршио је Девету гимназију „Михајло Петровић Алас” у Београду, а дипломирао је на Факултету за пословне студије Мегатренд универзитета. Звање магистра економских наука стекао је одбранивши тезу „Савремени принципи менаџмента у локалној самоуправи”, 2011. године. Докторирао је јуна 2013. године, на тему „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом”. Завршио је Високе студије безбедности и одбране.

 

Од 2004. до 2008. године био је запослен у предузећу за спољну и унутрашњу трговину „Interspeed” д.о.о. на позицији директора маркетинга. Од 2008. године, прелази на дужност финансијског директора у предузећу „Јабука” д.о.о.

 

У периоду од 2004. до 2008. године био је одборник у Скупштини града Београда. На парламентарним изборима 2007. године изабран је за народног посланика, а обављао је и дужност председника Одбора за трговину и туризам Народне скупштине Републике Србије.

 

На изборима 2012. године изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије.

 

Од јула 2012. до априла 2014. године обављао је функцију председника Народне скупштине Републике Србије и председника Одбора за права детета. Био је и шеф скупштинске делегације у Интерпарламентарној унији.

 

За министра унутрашњих послова изабран је априла 2014. године, а од августа 2016. године уједно је и потпредседник Владе Републике Србије.

 

Новембра 2017. године именован је за секретара Савета за националну безбедност, а истовремено обавља и функцију шефа Бироа за координацију служби безбедности.

 

Такође, обавља функције председника Савета за борбу против трговине људима, команданта Републичког штаба за ванредне ситуације, председника Националног савета за спречавање негативних појава у спорту и Координационог тима за усмеравање активности у борби против прања новца и финансирања тероризма. 

 

Оснивач је Српске напредне странке, члан њеног Председништва и председник Градског одбора Београд.

 

Говори енглески и руски језик.

 

У браку је са Аном и има ћерку Нину.

 

Изузетне организационе способности, тимски рад, посвећеност решавању проблема и одлучност у спровођењу неопходних реформи, вишегодишње парламентарно искуство, као и предан рад током обављања дужности председника Народне скупштине, чији је резултат доношење бројних закона који су допринели бољем животу грађана Србије, само су део искуства и активности које су га квалификовале за функцију потпредседника Владе и министра унутрашњих послова.

 

У претходном мандату, уз велику помоћ и подршку тадашњег председника Владе Србије Александра Вучића, спровео је бројне реформе у Министарству унутрашњих послова и унапредио положај припадника полиције набавком нових униформи, возила и опреме.

 

Добитник је награде „Најевропљанин 2013” у области политике због резултата остварених у унапређивању и промоцији европских стандарда парламентарне демократије, као и награде „Капетан Миша Анастасијевић” за допринос позитивном имиџу Србије.

 

Добитник је највишег признања у области националне безбедности Министарства унутрашњих послова Румуније, као и бројних плакета иностраних министарстава унутрашњих послова као знак одличне сарадње са српском полицијом. Почасни је грађанин општине Гроцка.

 

Хоби му је читање и фотографија.

 

Као председник Народне скупштине остао је, између осталог, познат по својој борби и залагању за труднице и мајке. На његов предлог усвојен је Закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља. Такође, покренуо је и познату акцију „Приоритет за децу и труднице”, која и дан-данас живи.

 

Једна од његових бројних иницијатива, као министра унутрашњих послова, била је увођење програма „Основи безбедности деце” у први, четврти и шести разред у све школе у Србији, са жељом да деца већ у раном узрасту буду едукована о свим изазовима и опасностима којима могу бити изложена, и како да се са њима изборе.

 

На његову иницијативу је маја 2018. године подигнуто спомен-обележје свим припадницима Министарства унутрашњих послова који су погинули на дужности. То је први споменик намењен страдалим полицајцима.

Небојша Стефановић