Симболи Србије

Упознајте Србију

Упознати земљу значи осетити њен дух, знати њене скривене пределе и појединце који су је учинили оним што јесте. Упознавање земље слично је упознавању човека који ће вам, временом, постати пријатељ.
Са пријатељима се најпријатније путује и деле најчудеснији призори. Придружите се нашим многобројним пријатељима који су већ открили зашто је Србија неодољива. Надамо се да ћете заволети нашу земљу једнако као што је ми волимо.

Грб

Грб Републике Србије утврђен је Законом о грбу Краљевине Србије 16. јуна 1882. године. Чувени двоглави орао је симбол преузет из Византије. Тумачи се као да једна од његових глава представља усмереност ка небеском, док је друга окренута ка земаљском царству.

Застава

У народу се верује да црвена боја на застави Србије представља крв проливену за земљу, плава слободу и бескрај коме се тежи, док бела представља мајчино млеко које храни јаку српску децу.

 

Проучаваоци застава верују да симболика боја није везана за наше конкретно подручје и национално искуство, већ су значења универзална. Они нуде објашњење по коме je плава симбол верности и оданости, а бела чистоте и искрености.

 

Застава Републике Србије користи се као:

 

  • државна застава,
  • народна застава, са размерама 3:2 (дужина према висини),
  • стандарта: државна застава квадратног облика коју користе председник Републике и председник Народне скупштине.

 

На основу овлашћења из Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије, Влада је 2010. године донела Уредбу о утврђивању изворника Великог и Малог грба, изворника заставе и нотног записа химне Републике Србије.

 

Изворнике грба и заставе Републике Србије и графичке стандарде приказивања Народне заставе, Државне заставе, стандарте председника Народне скупштине и председника Републике можете погледати овде.

 

Химна

Химна Републике Србије је свечана песма „Боже правде”, за коју је текст написао Јован Ђорђевић 1872. године, на музику Даворина Јенка.

 

Прихваћена је као званична химна Србије 8. новембра 2006. године.

 

 

Химну изводи хор РТС-а. Кадрови узети из филмова „Serbia: The Place To Be – Culture" и филма „Serbia: The Place To Be – Nature" који су у власништву Туристичке организације Србије.