Читај ми

Први самит извозника Србије

Први самит извозника Србије, у организацији Владе Републике Србије и Привредне коморе Србије, биће одржан 8. новембра, од 9 до 14 часова, у Кристалној дворани хотела "Хајат Риџенси" у Београду.

Тема самита је предлог мера за смањење спољнотрговинског дефицита и подстицање извоза.

На скупу ће учествовати потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар финансија Мирко Цветковић, министар трговине и услуга Предраг Бубало, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Слободан Милосављевић, гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Влада Републике Србије је, полазећи од чињенице да је један од највећих проблема макроекономске политике висок спољнотрговински дефицит, разматрала овај проблем на Одбору за привреду и финансије и тим поводом формирана је Радна група, која ће на основу анализа надлежних државних институција предложити пакет мера, усмерен првенствено на повећање извоза.

С обзиром на то да у анализи стања и одабира мера за смањење спољнотрговинског дефицита велики значај имају и ставови и искуства привредника, на поменутом самиту представници Владе и Привредне коморе Србије ће у разговору са привредницима размотрити постојећу ситуацију и предлоге мера за смањење спољнотрговинског дефицита у циљу проналажења заједничких решења.

У оквиру уводног излагања представници компанија „Фруит ленд“, „Трикотажа Ивковић“ и „Путеви” а.д. представиће своја искуства у извозу на најконкурентнија светска тржишта.

Први део самита конципиран је као пленарно заседање на којем ће о извозу и конкретним проблемима говорити потпредседник Владе Србије, ресорни министри, гувернер НБС-а и председник Привредне коморе Србије.

На крају тог дела скупа представници три компаније из различитих сектора презентоваће своје студије случаја.

У другом делу самита извозници ће бити подељени по секторима и дискутоваће о појединачним питањима из сваког сектора, док је завршни део предвиђен за изношење закључака са секторских седница који ће бити упућени Влади Србије на разматрање.