Читај ми

Отварање Музеја савремене уметности

Зграда Музеја савремене уметности, након што је десет година била затворена за јавност због реконструкције, отворена је 20. октобра. 2017. године изложбом "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности”.

 

Првих седам дана, од 20. октобра у 10 часова до 27. октобра у 10 часова, публика ће бити у могућности да у било које време обиђе изложбу, а улаз ће бити бесплатан.

 

У оквиру седмодневног отварања изложбе „Секвенце”, планиран је и пратећи програм. У сарадњи са Београдском филхармонијом, од 20. до 27. октобра, наступиће диригент Хајнц Карл Грубер, сопран Бранислава Подрумац и диригент Урс Габриел Фелц.

 

У исто време, захваљујући Београдском фестивалу игре, гост музеја биће кореограф Јакопо Годани са играчима компаније Балет Франкфурт и поставком са балетским играчима из Србије.

 

За музејску публику биће организован и музички програм на платоу испред музеја уз џез квартет Four Plus, ДЈ-а Бобана Петронија и ДЈ-а Соњу Павлицу, као и програми за најмлађе посетиоце.

 

Зграда Музеја савремене уметности дело је архитеката Ивана Антића и Иванке Распоповић, а зидана је од 1960. до 1965. године. За посетиоце је отворена 20. октобра 1965. године. Здање је 2007. године затворено за публику, када је отпочела прва фаза реконструкције и адаптације. Последња фаза радова окончана је у септембру 2017. године.

 

Обнова ове репрезентативне зграде подразумевала је уређење подрумских просторија (депоа, радионица, атељеа за конзервацију и економата), сређивање крова, измештање енергетског блока из зграде музеја у засебан објекат, комплетно уређење ентеријера, замену инсталација и обнављање фасаде. Музеј је након ових радова добио простор и опрему за излагање уметничких дела у складу са светским музеолошким стандардима.

 

Колекција Музеја савремене уметности (МСУ) формира се још од 1958. године, од времена оснивања Модерне галерије, са циљем да се што боље представе најзначајнији уметници, раздобља, покрети и тенденције уметности 20. века на простору Балкана, Србије и шире. Данас, колекција музеја броји више од 8.000 дела и преставља јединствен приказ развоја уметничког стваралаштва 20. и 21. века на поменутим подручјима.

 

ВЕСТИ

20. октобар

» Култура у фокусу Владе Србије и њених стратешких усмерења

» Без бриге о култури нема напретка земље

» Отворена реновирана зграда Музеја савремене уметности

19. октобар

» Музеј савремене уметности културолошка и туристичка атракција