Прва велика радост

Селектор југословенске ватерполо репрезентације Никола Стаменић је на Светско првенство у пливању, ватерполу, скоковима у воду и синхроном пливању у аустралијски град Перт повео следеће играче: Драгана Јовановића, Петра Трбојевића, Душана Поповића, Александра Николића, Дејана Савића, Данила Икодиновића, Жељка Вичевића, Вељка Ускоковића, Александра Ћирића, Александра Шапића, Владимира Вујасиновића, Ненада Вуканића и Николу Куљачу.

Југословенска спортска јавност је са зебњом испратила своју ватерполо екипу на пут у Аустралију. Због организационих пропуста и финансијских тешкоћа, припреме репрезентације за првенство нису протекле онако како је замислио стручни штаб на челу са Стаменићем. Осим тога, екипа Југославије је била најмлађа на турниру, који је оцењен као најјачи до тада, пошто је за медаље конкурисало осам-девет подједнако јаких репрезентација.

Без обзира на све, југословенски ватерполисти су приказали дисциплиновану, агресивну али истовремено маштовиту игру и освојили бронзану медаљу. У прилог тврдње о јачини турнира довољно говори податак да су Италијани, прваци прошлог светског првенства, на крају били тек пети.

Р Е З У Л Т А Т И

Перт, Аустралија, 9. јануар - група "Б"

ЈУГОСЛАВИЈА - Мађарска 5:7 (2:2, 2:2, 1:0, 0:3)


Реприза финала Европског првенства 1997. године у Севиљи када су Мађари у драматичном мечу тријумфовали са 3:2. Југословенски ватреполисти су ушли у последњу четвртину са предношћу од 5:4, али су на крају платили данак лошој процени када шутирати и нешто слабијој игри у одбрани.

Стрелци за Југославију: Икодиновић 2, Поповић, Савић и Вићевић - 1.
Перт, Аустралија, 10. јануар - група "Б"

ЈУГОСЛАВИЈА - Иран 18:4 (4:2, 5:1, 3:0, 6:1)


Сусрет неравноправних противника остаће запамћен по томе да су Иранци водили са 1:0 и 2:1. Селектору Југославије Николи Стаменићу утакмица је послужила да увежба неке тактичке варијанте за значајан меч са Италијом.

Стрелци за Југославију: Ускоковић 5, Поповић 4, Трбојевић, Савић, Вичевић, Шапић - 2, Николић 1.
Перт, Аустралија, 11. јануар - група "Б"

ЈУГОСЛАВИЈА - Италија 11:10 (3:3, 1:1, 3:4, 4:2)


После дивовске борбе ватерполисти Југославије су савладали актуелног светског првака Италију. Преломни тренутак меча догодио се при резултату 8:8 - италијански играч Сотони је лактом ударио Душана Поповића па је искључен без права замене. Иако је последња три и по минута југословенски тим играо са играчем више, значај утакмице је учинио своје. Италијани су искористили тренутну збуњеност у редовима супарника, постигли још два гола и у последњих 36 секунди сусрета ушли са изједначеним резултатом - 10:10. Играч одлуке био је искусни Вељко Ускоковић, који је постигао победоносни погодак у последњим тренуцима меча.

Стрелци за Југославију: Ускоковић 3, Трбојевић, Шапић и Вујасиновић - 2, Савић и Икодиновић - 1.
Перт, Аустралија, 13. јануар - група "Е"

ЈУГОСЛАВИЈА - Хрватска 6:6 (2:1, 1:1, 2:2, 1:2)


При вођству од 3:1 у другој четвртини југословенски ватерполисти су имали неколико шанси да четвртим поготком одлуче победника, али је супарник искористио пад концетрације и у четвртој четвртини чак повео са 6:5. Када се чинило да ће то бити коначан резултат утакмице Данило Икодиновић је пет секунди пре краја снажним шутем са осам метара погодио мрежу хрватског гола и Југославији донео бод.

Стрелци за Југославију: Шапић 3, Трбојевић, Икодиновић и Ћирић - 1.
Перт, Аустралија, 14. јануар - група "Е"

ЈУГОСЛАВИЈА - Русија 9:7 (3:2, 2:2, 3:1, 1:2)


Југословенским ватерполистима је требала победа да би ушли у полуфинале. Када је било најпотребније, они су заиграли најбоље и много убедљивије него што то резултат показује савладали традиционално неугодну селекцију Русије. Александар Шапић је са шест голова просто "потопио" наде руске екипе да евентуалним нерешеним резултатом избори пласман међу четири најбоље екипе на свету.

Стрелци за Југославију: Шапић 6, Вујасиновић 2, Икодиновић 1.
Перт, Аустралија, 15. јануар - група "Е"

ЈУГОСЛАВИЈА - Казахстан 16:5 (5:1, 3:2, 4:1, 4:1)


Неизвесност је постојала само око разлике којом ће Југославија победити нејаку екипу Казахстана. Селектор Стаменић је пружио шансу свим играчима које је повео на Светско првенство.

Стрелци за Југославију: Шапић 4, Вичевић и Вуканић - 3, Савић 2, Трбојевић, Николић, Икодиновић и Ускоковић - 1.
Перт, Аустралија, 17. јануар - полуфинале

ЈУГОСЛАВИЈА - Шпанија 3:5 (1:1, 2:1, 0:2, 0:1)


После одигране две четвртине екипа Југославије је водила са 3:2 и у том тренутку нико није ни помишљао да до краја утакмице њени играчи неће постићи ниједан погодак. Одлучила је веома лоша реализација играча више - од девет таквих ситуација југословенски ватерполисти су искористили само једну. Било је очигледно да у овој утакмици нису имали довољно храбрости, енергичности и мудрости да остваре толико жељени циљ - пласман у финале.

Стрелци за Југославију: Ускоковић 2, Савић 1.
Перт, Аустралија, 18. јануар - утакмица за треће место

ЈУГОСЛАВИЈА - Аустралија 9:5 (5:1, 1:1, 0:2, 3:1)


Да су Аустралијанци срећно доспели у полуфинале Светског првенства и да још много тога треба да науче о ватерполу показао је резултат прве четвртине, коју је Југославија добила резултатом 5:1. Када су југословенски ватерполисти почетком друге четвртине повели са 6:1 питање освајача бронзане медаље било је решено. Додуше, селекција Аустралије је искористила опуштање супарника и смањила на 6:4, али су Вујасиновић и Икодиновић подигли разлику на недостижних 8:4.

Стрелци за Југославију: Вујасиновић и Вуканић - 3, Савић, Икодиновић и Ускоковић - 1.