Рођен је 2. октобра 1972. године у Новом Саду.

Завршио је гимназију у Сремским Карловцима и Правни факултет у Крагујевцу. Успешно је 2017. године, као полазник 6. класе, завршио Високу школу безбедности и одбране, највиши ниво усавршавања у систему нашег војног школства.

Био је колумниста листова „Политика”, „Свет”, „Национал”, „Центар”, политички коментатор радија „Индекс”, а био је и одговорни уредник српског недељника „Печат”. Аутор је четири књиге, од којих су три преведене на руски и једна на шпански језик.

Биран је два пута за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије, за одборника у Скупштини града Београда и одборника у Општини Раковица.

За директора Канцеларије за Косово и Метохију изабран је у августу 2012. године. Ту функцију је обављао до септембра 2013. године, када је именован за министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију. На тој функцији је остао до априла 2014. године.

У априлу 2014. именован је за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У јуну 2015. године именован је за председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је формирала Влада Републике Србије.

У августу 2016. године добио је нови мандат на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На дужности министра одбране био је од јуна 2017. године до октобра 2020. године, када је изабран за министра унутрашњих послова и ту функцију је вршио до краја октобра 2022. године.

На чело Безбедносно-информативне агенције именован је почетком децембра 2022. године. Оставку на место директора БИА поднео је 3. новембра 2023. Одлуком председника Републике Српске, 9. јануара 2024. године именован је за члана Сената Републике Српске.

Добитник је више значајних признања и одликовања. Одликован је Орденом заставе Републике Српске са златним вјенцем 9. јануара 2020. године поводом Дана Републике.

Добитник је „Видовданске повеље” за изузетан допринос и афирмацију Универзитета у Приштини (са привременим седиштем у Косовској Митровици), Златне плакете Министарства одбране за изузетно ангажовање и допринос.

Патријарх српски Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Александра Вулина, који је био на њеном челу, Орденом Светог Саве првог реда.

Академија за националну безбедност доделила му је највише признање – Грб Академије, а Безбедносно-информативна агенција Медаљу за заслуге 1. степена – Златна БИА. 

Председник Руске Федерације Владимир Путин одликовао је Александра Вулина високим одликовањем – Орденом „Пријатељства”.

Добитник је многобројних награда и повеља које градови и општине широм Србије и Републике Српске додељују личностима за посебне заслуге.

Ожењен је Наташом и отац је два сина, Сергеја и Олега.

Александар Вулин