Рођен је 3. августа 1971. године у Београду. По завршетку средње школе уписао је Медицински факултет у Београду, који је завршио у школској 1996/97. години. Наредне године је завршио приправнички стаж у Клиничком центру Србије, након чега је за област специјализације на матичном факултету одабрао општу хирургију и положио је специјалистички испит 2003. године. Током студија, али и по њиховом завршетку, учествовао је у изради више научноистраживачких радова као аутор и коаутор.

Докторске студије из области медицинске епидемиологије уписао је 2008. године на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а докторску дисертацију одбранио је 2015. године.

Специјалистички курс из хепатобилијарне хирургије завршио је 2001. године у Лондону у болници Hammersmith, где се усавршавао и током 2006. године. На Универзитету King's college у Лондону завршио је специјалистички курс из трансплантационе хирургије 2011. године, а током 2012/2013. године усавршавао се у области трансплантационе хирургије јетре у КБЦ Меркур у Загребу.

У звање клиничког асистента за предмет хирургије, на Медицинском факултету Универзитета у Београду, изабран је 2012. године, а у звање доцента 2019. године.

Запослен је на Клиници за Ургентну хирургију Ургентног центра Клиничког центра Србије, а од 2010. године обављао је функцију начелника Интензивне неге на одељењу Хирургије I. Функцију директора Ургентног центра Клиничког центра Србије и помоћника директора Клиничког центра Србије за медицинска питања обављао је од августа 2012. године. На место начелника Одељења за трансплантацију постављен је 2013. године.

Током обављања функције директора Ургентног центра Клиничког центра Србије формирао је Одељење за трансплантацију јетре и предводио је тим који је урадио прву трансплантацију јетре у Ургентном центру. Основао је мултидисциплинарни онколошки конзилијум, формирао Одељење за добровољно давање крви, као и Траума центар Ургентног центра на Копаонику. Својим личним залагањем допринео је набавци неопходне медицинске опреме у Ургентном центру.

Изабран је на позицију министра здравља Републике Србије 27. априла 2014. године, 11. августа 2016. године, као и 29. јуна 2017. године. На истој фунцији био је до октобра 2020. године, а потом и у мандату до октобра 2022. године.

Говори енглески језик.

Ожењен, отац двоје деце.

Златибор Лончар