Рођена је 1951. године у Рачи. Основну школу и гимназију завршила је у Крагујевцу, а Медицински факултет, магистарске и докторске студије и специјализацију из неуропсихијатрије на Медицинском факултету у Београду.

У седам мандата била је посланица у Народној скупштини Републике Србије, Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

У прелазној Влади Републике Србије била је министарка за бригу о породици и чланица Интерпарламентарне уније.

Обављала је функцију председнице Народне скупштине Републике Србије од 2008. до 2012. године. Била је и вршилац дужности председника Србије од почетка априла до краја маја 2012. године.

Од 2012. до 2014. године била је министарка здравља у Влади Републике Србије.

Највећи део каријере провела је као редовна професорка, шефица Катедре за психијатрију и проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу. Од 1982. године, у настави је на предмету „Психијатрија“ на Медицинском факултету у Крагујевцу. Била је најмлађа жена докторка медицинских наука у Шумадији и оснивачица је дневне Психијатријске болнице.

Обављала је функцију директорке Клиничко-болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године, а од 2014. до 2016. године била је директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду.

Од августа 2016. до октобра 2020. обављала је функцију министарке без портфеља у Влади Републике Србије задужене за демографију и популациону политику.

Од октобра 2020. године обављала је функцију специјалне саветнице у Влади Републике Србије задужене за имплементацију Агенде УН за одрживи развој до 2030. године.

Чланица је Удружења психијатара Србије, а обављала је и функцију председнице овог удружења у два мандата.

Чланица је Социјалистичке партије Србије од њеног оснивања.

Удата, мајка једног сина.

Славица Ђукић-Дејановић