Рођен у 1975. године у Земуну. Ишао је у Основну школу „Бора Станковић” на Бањици. Завршио је XII београдску гимназију. Дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, смер Међународни односи, где је обављао и функцију продекана студента четири године.

У више мандата био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора. Обављао је функцију шефа Посланичке групе Социјалистичка партија Србије (СПС) у мандату од 2008. до 2012. године. Био је и члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе.

У Влади Србије је 2013. године обављао функцију министра без портфеља задуженог за европске интеграције у периоду када је усвојен преговарачки оквир и када су званично отворени преговори Републике Србије и Европске уније.

Обављао је и функцију министра државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије од 29. јуна 2017. године до 28. октобра 2020. године, када је изабран за првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја.

Члан је Социјалистичке партије Србије, где је обављао функције председника омладине, потпредседника Главног одбора и председника Извршног одбора странке, као и портпарола странке. Данас је на функцији потпредседника Социјалистичке партије Србије.

Пасионирани је навијач Фудбалског клуба „Партизан”, где је од 2009. до 2014. године обављао функцију потпредседника клуба.

Говори енглески језик.

Ожењен је Аном, отац Милутина и Елене.

Бранко Ружић