Рођен је 1972. године у Београду. Након завршене Пете гимназије у Београду, дипломирао је и магистрирао на Економском факултету Универзитета у Београду. Током основних студија, добио је награду као студент генерације, да би по завршетку студија добио награду за најбољи дипломски рад.

Као Ron Brown стипендиста, 1999. године је магистрирао на Washington University у Сент Луису, Сједињене Америчке Државе (САД), смер финансије (Master of Business Administration диплома). Током студија је радио као асистент на пет предмета из области пословних финансија.

Након студија је примио награду као најбољи студент у области финансија, као и награду да је међу 10 одсто најбољих студената на топ 20 пословних школа у САД те године.

У јуну 2017. године, као полазник VI класе, завршио је Високу школу безбедности и одбране и стекао највиши ниво каријерног усавршавања у Војсци Републике Србије.

У септембру 2020. године уписао је докторске студије на Техничком универзитету у Кошицама, у Словачкој, где je похађаo студијски програм „Финансије“. У јуну 2023. године одбранио је докторску тезу под називом „The Flypaper Effect in the Republic of Serbia“.

Носилац је звања Chartered Financial Analyst (CFA) и члан CFA Institute, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club.

Такође, носилац је лиценце портфолио менаџера, коју издаје Комисија за хартије од вредности Републике Србије.

Од 2018. године је министар финансија у Влади Републике Србије, а од 2022. године и потпредседник Владе.

Пре ступања на дужност министра био је градоначелник Београда од априла 2014. до маја 2018. године. Претходно је обављао функцију председника Привременог органа Града Београда. Пре него што је постао градоначелник, био је специјални саветник за привреду и финансије тадашњег првог потпредседника Владе Републике Србије Александра Вучића.

Године 2001. именован је за помоћника министра за приватизацију у Министарству за привреду и приватизацију Владе Републике Србије.

Дужи период радио је као финансијски саветник и консултант у приватном сектору, где је радио у неколико приватних предузећа која су се бавила саветовањем у области финансијских услуга. Радио је као консултант у компанији „Deloitte & Touche” у Београду и Прагу, као и у „Credit Suisse First Boston u Mergers & Acquisitions Group” у Њујорку.

Као министар финансија, именован је за гувернера Србије у Светској банци, Европској банци за обнову и развој и Азијској инфраструктурној инвестиционој банци. Председник је Координационог тела за спречавање прања новца и финансирање тероризма. Такође, председник је Координационог тела за сузбијање сиве економије. Члан је Савета за економски развој.

Године 2022. проглашен је за Реформатора године. Специјална награда НАЛЕД-а додељена му је за увођење новог модела е-фискализације и е-фактура, системских реформи које су унапредиле транспарентност финансијских трансакција, наплату пореза и допринеле сузбијању сиве економије у Србији.

Активно се бави различитим спортовима. Почасни је носилац црног појаса у теквондоу 5. дан за допринос развоју спорта. Редовни је учесник маратонских трка, укључујући маратоне у Атини, Берлину, Будимпешти, Лондону, Чикагу, Њујорку... Завршавањем Токијског маратона у марту 2023. године, освојио је чувену награду „Six Star Medal award”. У септембру 2023. године, успешно је завршио „lronman Triathlon” у Италији.

Течно говори енглески језик, служи се грчким и учи кинески језик.

Отац је Теодора, Виктора, Лоле и Алексеја.

Синиша Мали