Рођен је 1957. године у Банатском Карловцу. Основну и средњу школу завршио је у Зрењанину, а дипломирао на Економском факултету у Београду.

 

Од 1983. до 1990. године радио је у Комбинату „Серво Михаљ Зрењанин”, а од 1990. до 2000. године обављао је функцију генералног директора компаније „Серво Михаљ Турист”.

 

Био је председник Извршног одбора СО Зрењанин и посланик у Народној скупштини Републике Србије. Од 2004. до 2009. године био је на функцији председника Општине Зрењанин, након чега и први градоначелник Зрењанина. Као градоначелник Зрењанина био је добитник престижног признања „Градоначелник с визијом” као најбољи лидер једне локалне самоуправе у Србији, док је Зрењанин истовремено проглашен „Градом будућности”.

 

Активно се бавио спортом као кошаркаш зрењанинског „Комбината Серво Михаљ”, новосадске „Војводине” и београдског „Партизана”. Био је репрезентативац СФРЈ. Играо је у тиму КК „Партизан” у сезони 1978/1979, када је клуб освојио титулу шампиона Југославије, трофеј Купа Југославије и трофеј европског Купа „Радивоје Кораћ”. Од 2005. до 2006. године обављао је функцију председника Кошаркашког савеза Србије и Црне Горе.

 

Био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије од јула 2012. до септембра 2013. године. Обављао је посао саветника генералног директора НИС а.д. Нови Сад од октобра 2013. до краја јуна 2014. године, када је именован на функцију члана Одбора директора НИС а.д. Нови Сад.

 

Од августа 2016. обавља функцију министра привреде у Влади Републике Србије.

 

Члан је Српске напредне странке.

 

Ожењен, отац четворо деце.

Горан Кнежевић