Рођена је 1978. године у Београду. Дипломирала је банкарство и финансије на Економском факултету у Београду, а магистрирала финансије и менаџмент на SDA Bocconi  универзитету у Милану и UCLA Андерсон школи менаџмента у Лос Анђелесу.

Објавила је неколико научних радова на тему јавно-приватних партнерстава и пројектног финансирања у сарадњи са Универзитетом у Београду и гост је предавач на мастер студијама University College London.

На позицију министра енергетике и рударства дошла је са места члана Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке на које је постављена 2021. године. На ову функцију долази са позиције директорке Регионалног представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан, највеће мултилатералне финансијске институције на свету и једног од највећих кредитора земаља Западног Балкана, где је провела пет година.

У Владу Републике Србије донела је богато 18-годишње међународно искуство финансирања великих корпорација, инвестиција и пројеката из области енергетике, транспорта, телекомуникација, иновација и других индустрија, али и искуство у финансирању малих и средњих предузећа, која су стуб националне привреде.

Пре доласка на функцију ЕИБ-а у Београду, била је у седишту ЕИБ-а у Луксембургу менаџер за Србију, Северну Македонију и Албанију, али и задужена за пројекте јавно-приватног партнерства и пројектна финансирања укључујући Ирску, Француску, Велику Британију и земље Бенелукса, када је и награђена од стране Project Finance magazine за Европску трансакцију године у авио-сектору 2013. године.

Пре каријере у банкарству, радила је у медијима и комуникацијама.

Говори енглески, француски, италијански и руски језик.

Дубравка Ђедовић Хандановић