Рођен је 1972. у Београду. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, као један од најбољих студената у генерацији, на којем је постао и магистар електротехничких наука. Доктор економских наука постао је 2012. године, да би своју другу докторску тезу пријавио из области математике и рачунарских наука 2022. године на Криминалистичко-полицијском Универзитету у Београду.

Прву половину радног века провео је у Пошти Србије, чији је и стипендиста био, као директор одговоран за ИТ, електронске комуникације и развој, где је допринео осмишљавању и имплементацији новог поштанског технолошко-информационог система и изградњи регионалних поштанско-логистичких центара у Београду, Новом Саду и Нишу. Један је од најзаслужнијих стручњака за то што је Пошта, захваљујући дигитализацији и развоју електронског пословања, 2016. године остварила најбољи пословни резултат у својој историји.

Од оснивања Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије 2017. године постаје њен директор. У кратком периоду допринео је интензивном развоју услуга и инфраструктуре електронске управе, дигиталној трансформацији јавне управе, напретку дигиталне економије, али и препознатљивости, поверењу и вери грађана у еУправу.

Изградњом Државног дата центра у Крагујевцу, као и имплементацијом електронских услуга Бебо, добро дошла на свет, еВртић, еУпис, Моја средња школа, еСандуче, електронски потпис у клауду и многих других оставио је неизбрисив траг у дигитализацији јавне управе у Србији.

Добио је награду Министарства за науку, технологије и развој Владе Републике Србије 2002. године на јавном позиву за најбоље младе истраживаче и научнике који су својим ангажовањем дали допринос развоју науке и технологије, променама у земљи, као и започетим реформама; који су остали у земљи и својим ангажовањем допринели њеном свеукупном бржем развоју и повезивању са светом.

Године 2022. добио је Награду града Београда деспот Стефан Лазаревић која се додељује за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Награду је добио за изузетни допринос у организацији и реализацији вакцинације становништва у Београду у 2021. години у околностима проглашене светске пандемије вируса SARS-CoV-2/COVID-19.

Ожењен је Анетом, отац Стефана и Александра.

Михаило Јовановић