Рођен је 1952. године у Качареву. Дипломирао је на Економском факултету у Београду.

Радно и стручно искуство стекао је радећи на банкарским и финансијским пословима – од банкарског приправника до директора финансијске организације.

Од 2008. године, када је први пут биран за одборника у Скупштини града Београда, до 2012. године, обављао је функцију заменика градоначелника Београда.

У том периоду, креирао је препознатљиву социјалну политику Града Београда, која је постала узор другим градовима у нашој земљи, а чији су елементи: 13. пензија, посебан вид помоћи најугроженијим пензионерима, бесплатан градски превоз за све грађане старије од 65 година, брига о особама са инвалидитетом и деци са сметњама у развоју, као и решавање проблема избеглих и расељених лица.

Иницијатор је и креатор првог целовитог концепта социјалног предузетништва у нашој земљи, којим се, поред јавног и реалног сектора привређивања, отвара и трећи – сектор социјалног предузетништва.

У септембру 2012. године именован је на функцију генералног директора Јавног предузећа „Пошта Србије”, коју је обављао до августа 2016. године.

У поменутом периоду ово предузеће је рангирано међу најуспешније и најпрофитабилније у земљи, а његова годишња нето добит је утростручена.
У истом периоду, „Пошта Србије” уплатила је из добити у буџет Републике Србије око 100 милиона евра.

Октобра 2014. завршен је Регионални поштанско-логистички центар Београд (РПЛЦ), објекат Поште Србије од стратешког значаја, који представља јединствени техничко-технолошки искорак примењен у 21. веку, у овом делу Европе.

Посебно је запажена акција током које је за 52 недеље отворио 52 нове поште у готово свим крајевима Србије, као и пројекат „Држава Србија у селима Србије”, којим је у селима 11 неразвијених општина организовано присуство поште, државне управе и примарне здравствене заштите.

Од августа 2016. године обављао је функцију министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

У јуну 2017. године, у сарадњи с Академијским одбором за село Српске академије наука и уметности, покренуо је програм обнове задругарства. Од почетка реализације овог програма познатијег под називом „500 задруга у 500 села”, у периоду 2017-2022. године у Србији је основано 1.100 нових задруга, а подстицајним средствима помогнут је рад 207 задругa на читавој територији Републике Србије.

У сарадњи са Академијским одбором за село Српске академије наука и уметности у јуну 2019. године иницирао је оснивање Националног тима за препород села Србије. Тим је 2020. године израдио „Национални програм за препород села Србије”, који представља полазиште за доношење свеобухватних мера чијом би се реализацијом подстакло оживљавање села у Србији.

Након формирања Министарства за бригу о селу 2020. године изабран је за ресорног министра, а 2022. године реизабран на исту функцију, коју је обављао до маја 2024. године. 

У периоду од 2020. до 2024. године, поред задругарства, у области егзистенције успешно се реализује програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом. Усељено је 2.750 кућа у 1.187 села на територији 125 јединица локалне самоуправе. Тиме је више од 10.000 људи стекло свој нови дом.

Истовремено, реализује се Програм решавања мобилности сеоског становништва. До сада је 61 јединица локалне самоуправе, и то превасходно оне које припадају девастираним и неразвијеним подручјима, остварила права на бесповратна средства за куповину мини бусева. На овај начин обезбеђен је дневни превоз за становништво у брдско-планинским подручјима

Упоредо са тиме, успешно се реализује Програм Михољски сусрети села. У наведеном периоду обухваћене су готово све јединице локалне самоуправе са рекордним бројем учесника и посетилаца. Више од 2.500 села је учествовало и такмичило се у најразличитијим садржајима, активностима и промоцији специфичности тих крајева, кроз 363 манифестације.

Један је од оснивача и председник ПУПС - Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије — Солидарност и правда.

У периоду од 2008. до 2020. године биран је за одборника у Скупштини града Београда и за народног посланика у више сазива Народне скупштине Републике Србије, као и за председника посланичке групе ПУПС-а.

Ожењен је, отац два сина.

Милан Кркобабић