Рођен је 1964. године у Новом Пазару. Завршио је Средњу медицинску школу у Новом Пазару, а Медицински факултет у Сарајеву.

 

Био је од 2008. до 2012. године министар рада и социјалне политике. Од 2012. до 2014. године обављао је функцију министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Од 2014. године до сада је министар трговине, туризма и телекомуникација. Такође, од 2004. године је председник Националног савета за сарадњу са МКТЈ.

 

Резултати на пословима које је раније обављао кандидовали су га за позицију на којој се сада налази у Влади Србије.

 

Недељник „Време” прогласио га је за личност 2004. године. Европски покрет у Србији доделио му је признање „Најевропљанин” за област политике у 2005. години. Добитник је награде агенције „Прагма” за најкомуникативнијег политичара 2006. године, као и повеље „Драгољуб Стошић” за грађанску храброст 2010. године. Удружење менаџера Босне и Херцеговине и Југоисточне Европе прогласило га је 2016. године за најминистра Југоисточне и Средње Европе.

 

Хоби му је фудбал.

 

Завештао је органе у Клиничком центру у Новом Саду. У ранијем периоду је обављао дужност председника Скијашког савеза Србије, био је потпредседник Фудбалског клуба Партизан, као и председник Фудбалског клуба Нови Пазар.

Расим Љајић