Рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

 

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.

 

Председница је Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије и републичког Савета за националне мањине, као и потпредседница републичког Савета за реформу јавне управе.

 

Као министарка државне управе и локалне самоуправе радила је на бржем системском увођењу електронске управе у Србији, у циљу ефикаснијег рада државне управе и локалне самоуправе, директном подизању квалитета живота грађана Србије, изградњи модерније и транспарентније управе и борби против корупције.

 

Два најзначајнија пројекта које је реализовала у овом сегменту током свог мандата јесу пројекат е-Беба („Бебо, добро дошла на свет”) и е-ЗУП (пуна имплементација Закона о општем управном поступку).

 

Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, старт-ап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену.

 

У оквиру борбе против сиве економије, била је задужена за реализацију наградне игре „Узми рачун и победи, у којој је учествовало више од 40 одсто грађана Србије, и која је резултирала значајно повећаном свешћу о значају борбе против сиве економије.

 

Чланица је групе „Нови лидери за Европу” у оквиру Светског економског форума.

 

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније „Континентал винд Србија (Continental Wind Serbia – CWS), где је радила на реализацији инвестиције вредне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

 

Учествовала је у оснивању и била прва извршна директорка, као и чланица Управног одбора непрофитне фондације Пексим.

 

Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменица директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерткиња на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виша координаторка Програма за економски развој општина.

 

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Постаје чланица, а потом и председница Управног одбора НАЛЕД-а.

 

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

Aна Брнабић