Рођен је 25. јуна 1983. године у Београду. Завршио је Основну школу „Владислав Рибникар” и Прву београдску гимназију. Студирао је на Правном факултету Универзитета у Београду, а студије права завршио на Правном факултету за правосуђе и привреду у Новом Саду.

У периоду од 2020. до 2024. године био је изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама. Истовремено је обављао дужност амбасадора на нерезиденцијалној основи у Суринаму, Антигви и Барбуди, Колумбији и Федерацији Св. Китса и Невиса, као и посматрача при Асоцијацији држава Кариба и представника Србије при Карипској заједници.

Био је директор Канцеларије за Косово и Метохију од 2014. до 2020. године. Током трајања мандата, боравио је на Косову и Метохији више од 150 пута.

Као шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од 2012. до 2020. године предводио је делегације Србије на укупно 221 рунди бриселских преговора.

Био је шеф Одбора за спровођење Првог споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине, у којем је креирао и дефинисао појам и концепт Заједнице српских општина.

Од 2012. до 2014. године био је најмлађи саветник председника Републике Србије за спољне послове.

Био је шеф преговарачког тима Србије за Поглавље 35 у процесу приступних преговора Србије и ЕУ и на десетине пута делегат на седницама Савета безбедности и Генералне скупштине УН.

Обављао је дужност шефа Радне групе Владе Србије за унутрашњи дијалог о решавању питања Косова и Метохије.

Носилац је Ордена Његоша III степена, који му је доделила Република Српска, Ордена Николе Тесле, добијеног од Теслине научне фондације, и Ордена краља Милутина, додељеног од стране Српске православне цркве.

Осмислио је и кодизајнирао амблем који је данас у Србији обележје Дана примирја у Првом светском рату - Наталијину рамонду.

Један је од оснивача Српске напредне странке и потпредседник Главног одбора странке.

Воли да трчи. Истрчао је Берлински маратон 2019. године и бројне друге трке.

Течно говори енглески и хебрејски језик, служи се француским и руским језиком.

Ожењен Андријаном, отац Јоване, Милице и Ђурђе.

Марко Ђурић