Рођен је 2. октобра 1972. године у Новом Саду.

 

Завршио је гимназију у Сремским Карловцима и Правни факултет у Крагујевцу. Успешно је, као полазник 6. класе, завршио Високу школу безбедности и одбране, највиши ниво усавршавања у систему нашег војног школства.

 

Био је помоћник директора маркетинга у фирми „Супер прес” од 2000. до 2002. године.  Након тога, од 2003. до 2007. године, био је директор маркетинга у фирми „Color Press”, а заменик генералног директора „Color Media International” од 2007. до 2012. године.

 

Био је одговорни уредник недељника „Печат” и колумниста у више дневних и недељних листова.

 

Аутор је четири књиге, од којих су две преведене на руски језик.

 

Биран је два пута за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије, за одборника у Скупштини града Београда и одборника у Општини Раковица.

 

За директора Канцеларије за Косово и Метохију изабран је у августу 2012. године. Ту функцију је обављао до септембра 2013. године, када је именован за министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију. На тој функцији је остао до априла 2014. године.

 

У априлу 2014. именован је за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

У јуну 2015. године именован је за председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је формирала Влада Републике Србије.

 

У августу 2016. године добио је нови мандат на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

У мају 2017. године именован је за председника српског дела Мешовитог комитета са Републиком Грчком.

 

На дужности министра одбране је од јуна 2017. године.

 

Добитник је више значајних признања: „Видовданске повеље” за изузетан допринос и афирмацију Универзитета у Приштини (са седиштем у Косовској Митровици), Златне плакете Министарства одбране за изузетно ангажовање и допринос сарадњи два министарства, као и статуе „Златни грифон”, највишег признања Противтерористичке јединице, које се додељује високим државним званичницима за подршку тој јединици.

 

Патријарх српски Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Александра Вулина, који је био на њеном челу, Орденом Светог Саве првог реда.

 

Директор Академије за националну безбедност др Драган Симеуновић доделио је министру Вулину највише признање – Грб Академије, поводом пете годишњице од формирања те високообразовне установе.

 

Александар Вулин је проглашен за почасног грађанина Витине, Лепосавића, Зубиног Потока и Косовске Митровице.

 

Ожењен је Наташом и отац је два сина, Сергеја и Олега.

 

Александар Вулин