Рођен је 2. октобра 1972. године у Новом Саду.

Завршио је гимназију у Сремским Карловцима и Правни факултет у Крагујевцу. Успешно је, као полазник 6. класе, завршио Високу школу безбедности и одбране, највиши ниво усавршавања у систему нашег војног школства.

Био је помоћник директора маркетинга у фирми „Супер прес” од 2000. до 2002. године.  Након тога, од 2003. до 2007. године, био је директор маркетинга у фирми „Color Press”, а заменик генералног директора „Color Media International” од 2007. до 2012. године.

Био је одговорни уредник недељника „Печат” и колумниста у више дневних и недељних листова.

Аутор је четири књиге, од којих су две преведене на руски језик.

Биран је два пута за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије, за одборника у Скупштини града Београда и одборника у Општини Раковица.

За директора Канцеларије за Косово и Метохију изабран је у августу 2012. године. Ту функцију је обављао до септембра 2013. године, када је именован за министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију. На тој функцији је остао до априла 2014. године.

У априлу 2014. именован је за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У јуну 2015. године именован је за председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је формирала Влада Републике Србије.

У августу 2016. године добио је нови мандат на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У мају 2017. године именован је за председника српског дела Мешовитог комитета са Републиком Грчком.

На дужности министра одбране био је од јуна 2017. године до октобра 2020. године.

Добитник је више значајних признања: „Видовданске повеље” за изузетан допринос и афирмацију Универзитета у Приштини (са седиштем у Косовској Митровици), Златне плакете Министарства одбране за изузетно ангажовање и допринос сарадњи два министарства, као и статуе „Златни грифон”, највишег признања Противтерористичке јединице, које се додељује високим државним званичницима за подршку тој јединици.

Патријарх српски Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Александра Вулина, који је био на њеном челу, Орденом Светог Саве првог реда.

Директор Академије за националну безбедност др Драган Симеуновић доделио је министру Вулину највише признање – Грб Академије, поводом пете годишњице од формирања те високообразовне установе.

Александар Вулин је проглашен за почасног грађанина Витине, Лепосавића, Зубиног Потока и Косовске Митровице.

Ожењен је Наташом и отац је два сина, Сергеја и Олега.

Александар Вулин