Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Потписан Споразум о слободној трговини са земљама ЕФТА

Потписан Споразум о слободној трговини са земљама ЕФТА

Београд/Женева, 17. децембар 2009. године – Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић потписао је данас у Женеви Споразум о слободној трговини између Републике Србије и држава Европског удружења слободне трговине (ЕФТА).

Фото: Фонет

Динкић, који борави у Женеви на министарској конференцији Европског удружења слободне трговине (ЕФТА), оценио је да је потписивање тог документа још један корак ка бољем позиционирању Србије у режиму слободне трговине.

Он је истакао да ће тај споразум о слободној трговини са државама ЕФТА, које броје 13 милиона становника, ступити на снагу од априла наредне године, након ратификације у Скупштини Србије и да ће омогућити извоз српских производа на то тржиште без царине.

Потпредседник Владе је указао на то да је Србија ове године потписала уговоре о слободној трговини са Турском и Белорусијом и да претходно има споразуме са Европском унијом, Русијом и земљама ЦЕФТА региона.

Динкић је оценио да то значи могућност бесцаринског извоза српских производа на тржиште које има више од 800 милиона становника, и истакао да је то велика шанса не само за српске произвођаче и извознике већ и за привлачење нових страних инвестиција.

Трговина са ЕФТА регионом износи више од 260 милиона евра у овом тренутку, при чему ће након овог потписивања бити значајно повећана, а инвестиције које су стигле из земаља ЕФТА споразума износе приближно две милијарде евра.

Према његовим речима, у наредном периоду ћемо имати још више инвестиција и ту видим највећу корист за Србију од потписивања овог споразума.

Домаћин Министарске конференције ЕФТА данас у Женеви била је председник Швајцарске конфедерације Дорис Леутхард.

Динкић се данас у Женеви састао и са генералним директором Светске трговинске организације Паскалом Ламијем са којим је разговарао о процесу приступања Србије тој организацији.

На састанку је оцењено да ће приступање Србије СТО омогућити српској привреди бројне погодности у трговини са светом.

Динкић је истакао да би Србија постала члан ЕУ, она мора бити члан СТО и да ће наша земља у наредној години интензивирати овај процес, и додао да Србија тренутно преговара са појединим земљама.

Према његовим речима, крајњи циљ тих преговора јесте да се повећа сигурност Србије за страна улагања.

ЕФТА је основана 1960. године Стокхолмском конвенцијом. Земље оснивачи су биле Аустрија, Данска, Норвешка, Португал, Шведска, Швајцарска и Уједињено Краљевство, а накнадно су им се прикључили Исланд и Финска.

Пошто су чланице које су приступиле ЕУ напустиле ЕФТА, она данас броји четири чланице – Републику Исланд, Кнежевину Лихтенштајн, Краљевину Норвешку и Швајцарску Конфедерацију. ЕФТА је до сада закључила 18 споразума о слободној трговини са трећим земљама.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs