Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Најаве и обавештења

Почетна страна > Вести > Економија > Динкић потписује споразум о слободној трговини између Србије и држава ЕФТА

Динкић потписује споразум о слободној трговини између Србије и држава ЕФТА

Београд, 16. децембар 2009. године – Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић потписаће у четвртак, 17. децембра, у Женеви на министарској конференцији Европског удружења слободне трговине (ЕФТА), споразум о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА.

У саопштењу Министарства економије и регионалног развоја наводи се да ЕФТА представља тржиште од потенцијалних 13 милиона потрошача, и додаје да Србија од 2005. до 2008. године бележи пораст укупне трговинске размене са земљама потписницама овог споразума.

Извоз Србије у државе ЕФТА у 2008. години достигао је 77,5 милиона евра, што је највећи износ у последње четири године, док за првих девет месеци ове године извоз Србије у ЕФТА износи 55,4 милиона евра.

ЕФТА је основана 1960. године Стокхолмском конвенцијом, а земље оснивачи били су Аустрија, Данска, Норвешка, Португал, Шведска, Швајцарска и Велика Британија, којима су се накнадно прикључили Исланд и Финска.

С обзиром на то да су чланице које су приступиле Европској унији напустиле ЕФТА, она данас броји четири чланице: Републику Исланд, Кнежевину Лихтенштајн, Краљевину Норвешку и Швајцарску Конфедерацију.

ЕФТА је до сада закључила 18 споразума о слободној трговини са трећим земљама, а споразум са Србијом треба да ступи на снагу 1. априла 2010. године, након што Србија и најмање једна држава ЕФТА депонују своје инструменте ратификације, додаје се у саопштењу.


Основне информације
Пољопривреда
Индустрија, енергетика и рударство

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs