Рођен је 1966. године у Тузли. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, а магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви.

Пет година је био професор на Економском факултету Универзитета Ломоносов у Москви.

Завршио је 10. класу Високе школе безбедности и одбране 2021. године.

Био је министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије у два мандата, од 2017. до 2022. године.

Биран је за народног посланика у Народној скупштини у три мандата. У периоду од 2008. до 2012. године био је народни посланик, након чега је од 2012. до 2014. године био потпредседник Народне скупштине. Водио је посланичку Групу пријатељства са Руском Федерацијом.

Оснивач је компаније „АБС електро” и Фондације „АБС електро” хуманитарне организације која подржава различите пројекте везане за децу, културу, науку, образовање и спорт.

Почасни је председник фондација „Свети Александар Невски” и „Бесмртни пук” из Београда.

Аутор је осам књига и више од 120 научних радова из области економије, регионалног развоја, менаџмента, економских односа Србије и Русије, као и економског развоја јужне српске покрајине Косова и Метохије.

Носилац је Ордена за хуманост Државне заједнице Србије и Црне Горе за изузетне доприносе у помоћи српском народу на Косову и Метохији.

Председник Руске Федерације Владимир Путин доделио му је 2010. године Орден пријатељства, за посебан допринос развоју и јачању економских и друштвених веза Србије и Русије.

Носилац је неколико ордена које додељује Српска православна црква, као и више признања која додељује Руска православна црква.

Почасни је члан Инжењерске академије Србије.

Био је председник ФК Партизан.

Оснивач је Српске народне партије (СНП) 2014. године.

Говори руски и енглески језик.

Ненад Поповић