Председник Владе Републике Србије

Ана Брнабић

Рођена је 1975. године у Београду. Поседује мастер диплому (МБА) са Универзитета Хал из Велике Британије и више од десет година рада са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министра државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију обављала је до избора за председника Владе.

Председник је Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, као и Републичког савета за националне мањине и потпредседник Републичког савета за реформу јавне управе.

Као министар државне управе и локалне самоуправе радила је на бржем системском увођењу електронске управе у Србији у циљу ефикаснијег рада државне управе и локалне самоуправе, директном подизању квалитета живота грађана Србије, изградњи модерније и транспарентније управе и борби против корупције.

Два најзначајнија пројекта које је реализовала у овом сегменту током свог мандата јесу пројекат е-Беба („Бебо, добродошла на свет“) и е-ЗУП (пуна имплементација Закона о општем управном поступку).

Као председник Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, старт-ап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену.

У оквиру борбе против сиве економије, била је задужена за реализацију наградне игре „Узми рачун и победи“ у којој је учествовало више од 40 одсто грађана Србије и која је резултирала значајно повећаном свешћу о значају борбе против сиве економије.

Члан је групе „Нови лидери за Европу“ у оквиру Светског економског форума.

Пре избора у Владу Србије, била је директорка компаније Континентал Винд Србија (Continental Wind Serbia - CWS) где је радила на реализацији инвестиције вредне 300 милиона евра у ветропарк у општини Ковин.

Учествовала је у оснивању и била први извршни директор, као и члан Управног одбора непрофитне фондације Пексим.

Била је ангажована у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменик директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Постаје члан, а потом и председник Управног одбора НАЛЕД-а.

Добитник је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.


http://www.srbija.sr.gov.yu/vlada/predsednik.php
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs