Следеће године мрежа мерних станица за праћење квалитета ваздуха

Смедерево, 15. децембар 2006. године - Министар науке и заштите животне средине у Влади Републике Србије Александар Поповић обишао је данас у Смедереву три новопостављене мерне станице за аутоматско праћење квалитета вазуха, као и локацију на којој се санира депонија.

Поповић је том приликом истакао да је Влада у ове мерне станице уложила 18 милиона динара и најавио да је то само почетак успостављања мреже мониторинг станица, с обзиром на то да ће наредне године бити постављено још 26 оваквих станица у читавој Србији.

Постојеће и нове станице биће потпуно интегрисане у систем, који ће у наредној фази бити повезан преко интернета, тако да ће у Србији бити успостављена апсолутна контрола квалитета ваздуха по стандардима Европске агенције за животну средину, указао је министар.

Он је истакао да ће у функцији бити и систем за тумачење резултата, тако да ће грађани у сваком тренутку на интернету моћи да провере колика је загађеност ваздуха у одређеној средини.

Поповић је навео да се у Смедереву мери загађење концентрације сумпордиоксида, азотових оксида, бензена, толена, аксилена и честица, уз напомену да је квалитативно и квантитативно мерење честица у овој средини важно због "Ју-ес стила", док ће у другим срединама бити мерени неки други загађивачи.

Истовремено, он је најавио да ће на српским границама бити постављене и станице за мерење количине радијације.

Министар је поновио да ће загађивачи морати да плаћају таксу, од чега би локалној самоуправи припало 60 одсто, а Фонду за заштиту Србије 40 одсто.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=61334
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs