Први годишњи семинар о финансирању извоза и увоза

Београд, 10. мај 2006. године - Агенција за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије (СИЕПА) саопштила је да је данас у организацији Меридијан банке, чланице Креди агрикол групе, одржан први годишњи семинар о финансирању извоза и увоза.

Семинар је био посвећен детаљном упознавању домаћих извозно оријентисаних предузећа са најзначајнијим финансијским инструментима и процедурама у спољнотрговинском пословању, као и правним и економским предусловима за унапређење домаћег извоза.

Овом догађају, који је окупио 100 представника из око 70 предузећа и локалних филијала Меридијан банке, присуствовали су и директор СИЕПА Јасна Матић, председник Управног одбора Меридијан банке Божидар Ђелић и консултант у Агенцији за осигурање и финансирање извоза Републике Србије (АОФИ) Данило Ћирковић.

Матић је у уводном излагању представила најновије законске прописе којима је знатно унапређено окружење за обављање извозних послова, као и услуге финансијске и техничке подршке које СИЕПА обезбеђује нашим предузећима.

Шеф Сектора за промоцију извоза СИЕПА Ирена Посин бавила се актуелним темама у нашој трговинској размени са светом, попут споразума о слободној трговини, међународних стандарда квалитета и ризика у спољној трговини.

Експерт Креди агрикол банке Клод Кањонкл говорио је о карактеристикама документарног и стендбај акредитива и гаранцијама за извршење међународних комерцијалних уговора.

Ћирковић је у завршном делу скупа упознао присутне са радом Агенције за финансирање и осигурање извоза као нове институције која се бави кредитирањем и осигуравањем извозних послова од комерцијалних ризика.

Присуство великог броја привредника показало је да међу нашим извозним предузећима постоји изузетно интересовање за едукативне програме у овој области који имају за циљ представљање савремених специјалистичких знања неопходних за успешан наступ на светском тржишту.

Имајући у виду успех првог годишњег семинара, овај догађај би требало редовно да се организује у наредним годинама, наводи се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=50122
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs