Љуба Тадић сахрањен у Алеји великана на Новом гробљу

Београд, 1. новембар 2005. године - Доајен српског глумишта Љуба Тадић сахрањен је данас у Алеји великана на београдском Новом гробљу.

Фото: Фонет
На комеморативном скупу, који је претходно одржан у Скупштини града Београда, у присуству родбине, пријатеља и бројних поштовалаца, од Тадића су се опростили позоришни редитељ Дејан Мијач, глумац Петар Краљ, филмски редитељ Горан Паскаљевић и публициста Славољуб Ђукић.

Мијач је, називајући Тадића горостасом, рекао да је овај великан нашег глумишта био једини човек за кога је могао то да каже без бојазни да буде патетичан.

"Сетимо се. Био је изнад уобичајене мере. И гласом и стасом и личном енергијом и вољом и осећањем за лепоту и правду. Све ово, па још к томе огроман глумачки дар и само његов шарм, духовитост, проницљивост, тачност у запажању, брзина закључивања, непогрешивост у избору битног и изнад свега запањујуће памћење", рекао је Мијач.

Он је навео да је Тадић био "ходајућа ризница" не само бескрајних литерарних и филозофских текстова, већ и носилац сијасет личних анегдота.

"Љуби, који је тако славно и тако поносно прошао кроз наш живот, чинећи га лепшим и богатијим, нека је вечна слава", поручио је Мијач.

Горан Паскаљевић рекао је да не верује да ће често посећивати гроб Љубе Тадића, јер просто не жели да буде свестан тога да га више нема.

"Надам се да ћу веома ускоро моћи да седнем на неку клупу, у некој лепој улици, у неком парку или на неком тргу који ће носити твоје име и да тако седимо у мислима заједно и да ћутећи разговарамо. Хвала ти за све што си пружио мени и свима нама", рекао је Паскаљевић.

Евоцирајући успомене на време када су заједно пре десетак година на Великој сцени Југословенског драмског позоришта играли у "Гардероберу", Петар Краљ је подсетио на то да је аутор комада, чувени драмски писац Роналд Харвуд, на премијери, у паузи представе, дошао у глумачки салон и клекао пред Тадића, дивећи се његовом тумачењу Сера.

"Био је глумац са свим могућностима значења те речи... Играо је прецизно, онако како је договорено и упевано, давао је партнеру простора да се надовеже, никад није био мрзовољан пре представе, а није био ни под "утицајем". Био је велики играч, на свим врстама сцена - у "Мадери", у бифеима позоришта, на стадиону, па и на улици", истакао је Краљ.

Славољуб Ђукић опростио се од познатог уметника у име пријатеља - "најмасовније Љубине публике" - речима да је Тадић уистину био народни човек - и цењен и вољен.

"Где год да се нашао, људи су се лепили око њега. И једноставан и сложен умео је да забавља и себе и друге. Хвала Љуби на незаборавном дружењу", рекао је Ђукић.

Међу више стотина телеграма упућених поводом Тадићеве смрти, глумци Атељеа 212 Анита Манчић и Тихомир Станић прочитали су оне које су послали председник Србије Борис Тадић, председник Владе Србије Војислав Коштуница, принц Александар Карађорђевић, председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић, министар културе у Влади Србије Драган Којадиновић, градоначелник Београда Ненад Богдановић...

Опело је одржано у цркви Светог Николе на Новом гробљу, а у име колега од Тадића се на гробу опростила драмска уметница Мира Ступица.

Тадић је преминуо у Београду 28. октобра у 76. години.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=38906
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs