На листи најпрофитабилнијих привредних друштава седам јавних предузећа

Београд, 12. септембар 2018. године – Регистратор у Регистру финансијских извештаја и бонитета Агенције за привредне регистре (АПР) Ружица Стаменковић представила је данас публикацију „Сто нај...привредних друштава у Републици Србији у 2017. години”, на којој се по профитабилности нашло седам јавних предузећа.

Ружица Стаменковић и Драган Стевановић
Фото: Фонет

Стаменковић је на конференцији за новинаре прецизирала да су оцењивани и рангирани подаци за 102.395 фирми о пословним приходима, нето добитку, имовини, капиталу и губитку.

Она је навела да је "Петрохемија" из Панчева, прошлогодишњи губиташ, прва на листи компанија у Србији са највећим нето добитком у 2017. години, а на листи најуспешнијих су и нека јавна предузећа која послују према тржишним принципима.

Нето добит прворангиране "Петрохемије" у 2017. години износила је 40.456 милиона динара, што чини 6,1 одсто нето добитка целе привреде Србије, истакла је Стаменковић и подсетила на то да је у 2016. губитак тог предузећа износио 5,26 милијарди динара.

Такви резултати "Петрохемије" су, како је објаснила, последица примене Унапред припремљеног плана реогранизације (УППР), којим је отписано 47,7 одсто обавеза тог предузећа, односно 36.937 милиона динара, а преостали део је конвертован у капитал издавањем нових акција.

Стаменковић је пренела да је другопласирана компанија "Нафтна индустрија Србије" (НИС), која је у прошлој години нето добитак увећала за 72,8 одсто, на 27,79 милијарди динара, што је 4,2 одсто добитка целе српске привреде.

ЈП "Србијагас" је на трећем месту са нето добитком од 16,72 милијарде динара, који је 7,7 пута већи у односу на 2016. годину, указала је она и напоменула да је то предузеће водеће и према укупном губитку који је за 1,7 одсто мањи од прошлогодишњег и износио је 128,54 милијарде динара.

Такође, како је додала, највећа српска компанија "Електропривреда Србије" (ЕПС), као и претходне године, предводи листу предузећа према пословним приходима који су у 2017. години износили 252.112 милиона динара.

Према њеним речима, нето добитак тог предузећа од приближно 3,40 милијарди динара мањи је за 61,3 одсто у поређењу са 2016. годином, док је укупни губитак износио 122,11 милијарди динара.

Стаменковић је навела да ЕПС предњачи и по вредности имовине (986,97 милијади динара) и по капиталу (684,52 милијарде динара) и запошљава највише радника – 26.485.

ЈП "Телеком Србија" Београд и "Тигар тајерс" из Пирота су такође у првих пет по оствареној нето добити у прошлој години, с тим што је нето добит "Телекома" пала за четири одсто, док је добит "Тигра" порасла за 57,5 одсто у односу на 2016.

Према вишеструком расту профитабиности, уз значајно повећање обима пословања, јачању финансијских капацитета и повећању броја запослених, издвојила су се три предузећа, и то "Real knitting" из Гајдобре, који се бави производњом чарапа, затим "Роберт Бош" из Београда и "Грундфос" из Инђије који производи пумпе и компресоре.

Она је нагласила да на листама 100 привредних друштава која су имала највеће нето губитке и укупне губитке у прошлој години доминирају фирме у стечају, а таквих је 28.

Највећи нето губитак од 20,84 милијарде динара имао је рудник "Леце" у стечају у оквиру концерна "Фармаком" из Шапца, а на другом месту су "Путеви Србије" са губитком од 8,05 милијарди динара, док је укупни губитак тог предузећа 53,99 милијарди динара, прецизирала је Стаменковић.

Државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић је навео да се, захваљујући мерама тог министарства, на листи најпрофитабилнијих привредних друштава нашло седам јавних предузећа која су остварила пет одсто добитка целе привреде.

На том списку су, како је рекао, поред "Србијагаса" и ЕПС-а и "Београдске електране", Југоимпорт СДПР, "Пошта Србије", Новосадска топлана и ЕПС –Термоелектрана Косово.

Он је оценио да има простора да се даље ради на поправљању пословања јавних предузећа.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=330456
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs