На подручјима угроженим поплавама стање стабилно

Београд, 8. март 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да је на данашњој седници разматрано стање у општинама у Србији у којима је услед пораста водостаја на рекама уведена ванредна ситуација.


На седници је констатовано да је ванредна ситуација проглашена у општинама Прокупље, Дољевац, Житорађа, Зајечар, Неготин и Бољевац, али да је у последњих 24 сата стање стабилно и да су припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у приправности.

Они ће благовремено реаговати уколико дође до пораста водостаја бујичних потока и река, који би могао да проузрокује евентуалне поплаве.

Ванредна одбрана од поплава спроводи се на сливу Јужне Мораве, Тимока, Нишаве, Јабланице и Топлице.

Чланови Владе информисани су о томе да је Сектор за ванредне ситуације ангажован на достављању хране и лекова грађанима, асистенцији хитним медицинским службама, црпљењу воде из угрожених објеката и пуњењу џакова са песком како би били ојачани насипи и бедеми.

Од почетка снежних падавина до данас, ватрогасци-спасиоци евакуисали су 109 особа, и то 29 из Дољевца, 75 из Прокупља, док је пет лица евакуисаних из Ћићевца у току дана враћено у своје домове, саопштено је на седници.

Премијерка Ана Брнабић и чланови Владе упознати су са налогом команданта Републичког штаба за ванредне ситуације и министра унутрашњих послова Небојша Стефановић да сви штабови за ванредне ситуације хитно предузму све неопходне превентивне и оперативне мере, како би се смањио ризик од евентуалних поплава које могу настати услед топљења снега и раста водостаја на рекама.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=316151
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs