Унапређење економске и развојне сарадње са Швајцарском

Београд, 6. март 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са заменицом државног секретара Федералног министарства спољних послова Швајцарске Конфедерације Кристином Марти Ланг, која јој је уручила нову Стратегију за економску и развојну сарадњу са Србијом за период од 2018. до 2021. године.


Премијерка Брнабић је изразила захвалност Влади Швајцарске и Швајцарској агенцији за развој и сарадњу на донацији у висини од 90 милиона евра, коју Стратегија предвиђа за наредни четворогодишњи период.

Она је објаснила да је претходна стратегија значајно допринела економском развоју и унапређењу државне управе, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергија, и исказала посебно задовољство тиме што су новим аранжманом предвиђена значајна финансијска средства за наставак спровођења дуалног образовања у Србији.

Премијерка је истакла да Влада Србије улаже посебне напоре у реформу образовања и сматра је кључним покретачем напретка државе.

Према њеним речима, циљ је да се образовни систем приближи потребама привреде, што ће у годинама које долазе омогућити смањење незапослености и лакше запошљавање младих.

Када је реч о економским односима, оцењено је да је Швајцарска један од значајнијих инвеститора у српску привреду и да постоји велики потенцијал за сарадњу у развоју малих и средњих предузећа.

Ланг је нагласила да је Србија постигла добре резултате у спроведеним реформама и да је неопходно наставити са јачањем економије и унапређивањем правног оквира, како би се створили лакши услови пословања за будуће инвеститоре.

Брнабић је навела да је циљ Србије приближавање Швајцарској у областима информационих технологија, дигитализације и иновација у привреди.

Она је пренела захвалност Влади Швајцарске на подршци у оснивању Научно-технолошког парка у Београду и на подршци иницијативи „Дигитална Србија“, која има за циљ дигитализацију српске привреде и модернизацију друштва.

Саговорнице су оцениле да ће предстојећа посета председника Швајцарске Конфедерације Алена Берсеа Србији, планирана у јуну ове године, бити добра прилика за даље унапређење билатералне сарадње двеју држава.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=315942
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs