Енергетско повезивање Србије и Мађарске за бољу економску сарадњу

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Мађарске Виктор Орбан оценили су данас на Привредном форуму Мађарска - Србија у Будимпешти да у економији енергетика има кључан значај и да је важно да у том сегменту Србија и Мађарска буду добро повезане.


Брнабић је у говору на овом форуму позвала мађарске привреднике да инвестирају у Србију, као и Привредну комору Србије (ПКС), која је покренула иницијативу за регионално економско повезивање и формирала регионалну комору у Трсту, да то повезивање што више прошири на Мађарску.

Она је објаснила да иако зна да је филозофија да се повезују земље које тек треба да постану чланице ЕУ, Србија би могла има бенефите од бржег и бољег повезивања са Мађарском.

Премијерка је указала да највећа привредна сарадња јесте у области енергетике, која је у овом тренукту геостратешки интерес Србије, као и сваке озбиљне земље у свету, да буде што висе енергетски одржива, независна.

Брнабић је захвалила Мађарској на подршци и на томе што у тешким тренуцима није довела у питање наше снабдевање гасом.

Очекујем да се наша гасна интерконекција још ојача, да капацитети буду још већи и да разговарамо о додатним уговорима у вези са складиштима гаса, назначила је Брнабић.

Такође, она је навела да је са мађарским партнерима разговарала и око диверсификације извора гаса.


Мађарска има једну паметну, добро осмишљену стратегију и са Румунијом размишља о додатним изворима гаса из те земље. Оно што је за Србију важно као озбиљну земљу, реално је диверсификација. Морамо да урадимо нешто што ће нама донети додатну енергетску сигурност и независност, а то је за нас гасни интерконектор са Бугарском, али и додатни капацитети према Мађарској, указала је она.

Према њеним речима, са Мађарском се ради и на прављењу заједничког енергетског тржишта.

Премијерка је поновила да је Србија за четири године ванредних напора успела да промени економску слику, смањи јавну потрошњу, финансијски се консолидује, тако да данас имамо здраву економију и основе за нови раст.

Брнабић је поручила да је регионална сарадња на врху листе приоритета Србије и позвала мађарске инвеститоре да улажу у Србију, да се праве заједнички пројекти, а да ће Влада бити ту да подржи те инвестиције.

Она је напоменула да када је реч о инфраструктурној повезаности да је то део ширег, Берлинског процеса, у коме и Србија учествује и подсетила да је Београд изабран за седиште Транспортне заједнице Југоисточне Европе, на чему смо напорно радили.

Премијерка је истакла да је пројекат који је на листи приоритета Србија модернизација пруге Београд - Будимпешта, која се реализује са кинеским партнером, кроз иницијативу 16+1 и глобални пројекат "Један појас, један пут".

Она је посебно подвукла да је то, упркос дилемама у ЕУ у вези са сарадњом са Кином, један од пројеката који и самој Унији може да покаже све бенефите сарадње са Кином.


Ми смо са наше стране кренули у модернизацију дела пруге, то је амбициозан пројекат који желимо да имплементирамо у најкраћем року и да онда са партнерима из Мађарске размишљамо о осталим пројектима, навела је она.

Орбан је рекао да у свету постоји неколико срећних држава са озбиљним енергетским ресурсима, у које Мађарска не спада, као и да је у околини мало оних који имају вишак фосилних енергената.

Он је поновио да ће Мађарска у наредним годинама увести велику количину гаса, коју ће ставити на располагање својим потрошачима, али ће моћи и да је извози.

Важно је да ће из Румуније гас стизати у Мађарску и тиме ћемо изаћи из ситуације када је Русија имала монопол. То ће бити велики тренутак за Мађарску и сада преговарамо о уговорима, рекао је он.

Премијер Мађарске је додао да Мађарска има инфраструктуру, одлагалишта, добре менаџере и у стању је да постане конкурентна на светском нивоу.

Србија би требало да се прикључи, да дорасте да постане део Централне Европе, као и да припреми свој енергетски систем за то, да повећа енергетске капацитете према Мађарској, као и обрнуто, што је од кључног значаја за регион, објаснио је премијер Мађарске.

Орбан је додао и да је добро да пословни људи из Србије и Мађарске направе добре везе што ће бити темељ за политичке односе.

На форуму, који су организовали Привредна комора Србије (ПКС) и Национална трговинска кућа Мађарске, учествовало је више од 20 српских и око 50 мађарских компанија, а осим великих компанија за учешће се пријавио и значајан број малих и средњих фирми из грађевинарства, енергетике - из области обновљивих извора енергије, агробизниса, заштите животне средине, аутоиндустрије, информационо-комуникационих технологија и других сектора.

Према подацима ПКС, укупна спољнотрговинска робна размена Србије са Мађарском, која је већ пет година већа од милијарду евра, прошле године достигла је готово 1,5 милијарди евра, што је за 18,4 одсто већи обим међусобне трговине него у 2016. години

Србија је у Мађарску прошле године извезла робу вредну 546,5 милиона евра, 28,3 одсто више него претходне године, што је до сада рекордна вредност извоза, а порастао је и увоз из Мађарске и то за 19,14 одсто - на 942,8 милиона евра.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313868
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs