Јоксимовић и Сијарто: Мађарска искрен партнер Србије у процесу евроинтеграција

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о сарадњи двеју држава у процесу приступања Србије ЕУ.


Јоксимовић и Сијарто су разговарали посебно о експертској подршци Мађарске, регионалним темама, Дунавској стратегији и прекограничној сарадњи.

Јоксимовић је изразила захвалност на континуираној подршци и помоћи коју Мађарска пружа Србији у процесу приступања, јер та подршка потврђује квалитет свеукупних односа између две државе.

Саговорници су оценили да је у последње четири године сарадња двеју држава у области европских интеграција значајно унапређена.

Сијарто, који је похвалио резултате реформи које спроводимо, потврдио је да ће Мађарска на све начине наставити да подржава европски пут Србије.

Поред квалитетне политичке сарадње, две државе повезује и река Дунав, која је, како су истакли Јоксимовић и Сијарто, стратешка веза између земаља и извор идеја и заједничких пројеката сарадње.

Њен основ је стратегија ЕУ за Дунавски регион и, у том смислу, наведено је да је значајно унапређена прекогранична сарадња која је искоришћена за повезивање двеју држава и превасходно грађана који живе се обе стране српско-мађарске границе.

Јоксимовић и Сијарто потписали су Годишњи план рада за 2018. годину на основу билатералног споразума о сарадњи у процесу европских интеграција, којим се обезбеђује експертска подршка Мађарске Србији у наставку евроинтеграција.

Тиме ће, уосталом као и до сада, мађарски експерти своја искуства наставити да деле са колегама из Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије, наводи се у саопштењу Кабинета министра за европске интеграције.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313842
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs