Потписан споразум са Мађарском о сарадњи у области инфраструктуре

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом Оквирни споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктурних пројеката.

Фото: mgsi.gov.rs

Споразум је потписан у оквиру заједничке седнице влада Србије и Мађарске, која је одржана данас у Будимпешти, а том чину су присуствовали премијери Ана Брнабић и Виктор Орбан.

Михајловић је подсетила на то да Србија и Мађарска већ успешно сарађују на спровођењу инфраструктурних пројеката, међу којима је најважнији модернизација пруге Београд–Будимпешта.

Оквирни споразум предвиђа додатне механизме координације, како бисмо наставили да унапређујемо нашу сарадњу и заједно радимо на новим пројектима, рекла је она.

Циљ оквирног споразума јесте унапређење сарадње Србије и Мађарске у области инфраструктуре, пре свега у области управљања водом за пиће и отпадним водама, транспорта и одрживе мобилности, управљања чврстим отпадом, санацији и рекултивацији, заштити животне средине и енергетици.

Споразум ће се реализовати кроз развој и извођење инфраструктурних пројеката, припрему студија, техничку помоћ стручњака за усавршавање државних службеника, као и друге видове сарадње у области инфраструктуре, наводи се у саопштењу Кабинета потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Сијарто је у разговору информисао Михајловић о томе да постоји интересовање мађарских компанија за изградњу Фрушкогорског коридора, односно брзе саобраћајнице Нови Сад–Рума, по моделу јавно-приватног партнерства.

Михајловић је рекла да је изградња Фрушкогорског коридора важан пројекат за Србију, за који је већ урађен део пројектне документације, а у наредном периоду разговараће се о моделима финансирања.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313815
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs