Односи Србије и Мађарске на историјски највишем нивоу

Београд/Будимпешта, 9. фебруар 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у Будимпешти, након заједничке седнице влада Србије и Мађарске, да су односи двеју земаља на историјски највишем нивоу, поручивши да ће Србија наставити да улаже у њих.


Брнабић је, у заједничком обраћању новинарима са премијером Мађарске Виктором Орбаном, изразила захвалност Мађарској на подршци Србији на путу ка Европској унији, али и на томе што често храбро заступа интересе Србије у Бриселу.

Она је истакла да су билатерални односи на историјски високом нивоу, пре свега као резултат личне посвећености и пријатељства председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, те да су на тако добрим личним односима у претходном периоду започети и урађени важни пројекти.

То је оно што ја, као премијерка, са својим тимом треба да наставим. И овде сам данас да снажно поручим да смо посвећени односима и пријатељству са Мађарском и да ћемо наставити да градимо те односе и да пуно улажемо у њих, нагласила је председница Владе.


Брнабић је истовремено честитала свом мађарском колеги на економским успесима, у порасту извоза и смањењу незапослености, што је, како је додала, и Србији велики показатељ да је могуће преокренути економску ситуацију у једној деценији.

То је пут којим Србија иде. Сада можемо да се похвалимо добрим резултатима у односу на претходних четири-пет година, али морамо још пуно да радимо да бисмо дошли тамо где је Мађарска данас, и надам се да ћемо на некој следећој седници двеју влада моћи заједно да се радујемо тим успесима, рекла је она.


Орбан је оценио да је Србија за Мађарску кључна држава на Западном Балкану, која има веома важну улогу у регионалној безбедности, поручивши и да нема безбедног Балкана без Србије.

Он је истакао да је наша земља постигла значајне резултате у претходном периоду, да има "широку" перспективу, те да чланице Вишеградске групе подржавају бржу интеграцију Србије у ЕУ.

Премијер Мађарске је истакао да је Србија увек била значајна за Мађарску, а да је Балкан за ту земљу увек био кључно безбедносно питање.

Према његовим речима, данас су се сусрели челници двеју земаља које су свесне свог националног идентитета и културе, засноване на хришћанству, за које су корени веома важни и које, када мисле на будућност, то желе да сачувају.

Све то даје на актуелности да је Европа угрожена у безбедносном смислу и да је свима проблем како да обезбеде сигурност грађана. Србија и Мађарска треба заједно да штите своје границе, држављане и културни идентитет, рекао је Орбан.

Он је у том смислу изразио захвалност Србији, њеном председнику Александру Вучићу и Влади, на томе што су помогли да се на јужним границама Мађарске задржи миграција.


Премијер Мађарске је поновио понуду и предлог Мађарске да је спремна да помогне када буде потребно да се штите јужне границе Србије и да Србија може да рачуна на техничку помоћ или помоћ у људству.

Орбан је оценио да је Србија протеклих година направила велике економске резултате и да би неке европске земље могле да буду поносне на то.

Имате велику и широку перспективу и оправдано је да ЕУ, када размишља о Србији и види њене потенцијале у светлу миграција, зна да Србија, када се штити од миграција, штити и целу Европу, рекао је председник Владе Мађарске.

Он је нагласио да Мађарска и Србија у међусобним односима имају разумевања, што је значајно јер је погрешно уверење у Европи да земље могу да живе у миру само ако је национална свест слаба.

Ми проблеме решавамо, а између Србије и Мађарске нема никаквог конфликта, напоменуо је он.

Орбан је посебно истакао да је испуњена молба Србије да мађарске инвестиције не буду само у Војводини, већ и у другим областима.

Ако српска и мађарска привреда јаче сарађују и Србија ће бити још ближа и доступна за ЕУ у економском смислу, истакао је он и поручио да је Мађарска спремна за српске инвестиције и да их очекује.

Премијер Мађарске је указао на то да су и културни односи двеју земаља на високом нивоу, те да је Мађарска прихватила молбе српске стране да се додатно подрже инвестиције у култури, када је у питању српска национална заједница у Мађарској.

Орбан је изразио захвалност Србији на подршци и односу према мађарској националној мањини, и додао да је мањинска политика Србије за пример другима.


Председник Владе Мађарске је приредио изненађење српској делегацији, са премијерком Аном Брнабић на челу, коју је на ручак, приређен у њихову част, одвезао старим трамвајем кроз будимпештанске улице.

Заједничке седнице двеју влада су, као формат политичке сарадње Србије и Мађарске, установљене у Београду у јулу 2014, затим је Будимпешта била домаћин 2015, да би трећи сусрет био организован у новембру 2016. године у Нишу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=313800
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs