Зајам ЕБРД за изградњу железничког депоа у Земуну

Београд, 7. децембар 2017. године – Министар финансија у Влади Републике Србије Душан Вујовић и в.д. генералног директора АД"Србија Воз" Југослав Јовић потписали су данас са ЕБРД споразум о зајму за прву фазу пројекта проширења капацитета и унапређења железничког депоа за одржавање у Земуну, у износу од 30 милиона евра.

Вујовић је са директором Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Србију Данијелом Бергом потписао уговор о гаранцији, док је Јовић потписао уговор о зајму са директором транспорт тима те финансијске институције Сју Барет.

ЕБРД ће укупно за читав пројекат обезбедити зајам од 47 милиона евра, при чему се реализација друге фазе зајма очекује почетком 2018. године.

Ово унапређење ће омогућити компанији "Србија Воз" већи капацитет одржавања у оквиру модернизације железничког система Србије.

Депо у Земуну ће постати главна локација за одржавање железничког возног парка, а и једини одговарајући депо за недавно набављене електро-моторне гарнитуре које је финансирала ЕБРД.

Поред побољшаног сервисирања, пројекат ће имати и домино ефекат на квалитет путничких услуга, корисни век трајања возног парка и пораст железничког превоза путника.

Прелазак са друмског на железнички транспорт, као и смањена емисија ЦО2 која прати ову промену, само је једна од еколошких користи, будући да је у плану интегрисање енергетски ефикасних технологија у овај пројекат.

Предвиђена локација Пројекта техничко-путничке станице Земун је између железничких станица Земун и Земунско Поље, на којој ће бити изграђени сви потребни објекти, колосеци, постројења, опрема и инсталације у складу са очекиваним обимом рада и планираним пресељењем са комплекса Савског амфитеатра.

За изградњу комплекса потребно је 35 хектара, и на тој локацији ће бити изграђени нови објекти укупне површине 18.800 метара квадратних, 17 километара нових колосека, а предвиђена је и санација 14.500 метара квадратних постојећих објеката, као и шест километара постојећих колосека.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309508
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs