Буџет за 2018. годину развојни

Београд, 7. децембар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас, током скупштинске расправе о Предлогу закона о буџету за 2018. годину, да је буџет за наредну годину развојни и да предвиђа инвестиције које ће омогућити раст БДП-а и ново запошљавање.

Фото: parlament.gov.rs

Михајловић је, говорећи о стању у области грађевинарства, истакла да Дуинг бизнис листу, на којој је Србија 10. на свету по издавању грађевинских дозвола не прави Влада Србије, већ Светска банка, уз напомену да је Србија на тој листи за три године престигла 176 земаља, и да је претходних година била међу последњима у глобалном рангирању.

Она је нагласила да грађевинарство Србије напредује захваљујући улагању у инфраструктуру и смањењу намета, подсетивши на то да је и у Предлогу измена Закона о републичким административним таксама, о којем Скупштина расправља, предложено додатно смањење такси, пре свега код употребних дозвола.

Према њеним речима, то ће донети више објеката са употребном дозволом и више инвестиција у области грађевинарства.

Такође, она је оценила да је готово свака ставка у буџету за 2018. развојна, наводећи као пример велике инфраструктурне пројекте, али и инвестиције у области туризма.

Михајловић је подвукла да су пројекти у саобраћајној инфаструктури вредни 12 милијарди евра и да је у њима све веће учешће домаћих фирми, истакавши да у пројектима који се реализују са Кином домаће фирме учествују најмање са 50 одсто, док у пројектима са Русијом чак 80 одсто.

Према њеним речима, учешће домаћих фирми у реконструкцији пруге Ресник– Ваљево било је 80 одсто, док је главни извођач била фирма РЖД Интернешнал и коришћени су материјали из Србије, осим једног дела шина које се не производе у нашој земљи.

Она је најавила да ће и у изградњи брзе пруге Београд–Будимпешта домаће фирме имати учешће од 50 одсто, при чему ће се такође користити материјали из Србије.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309502
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs