Престижни симпозијум "World Minds" од 2019. и у Београду

Београд/Цирих, 7. децембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и оснивач организације "World Minds" Ролф Добели саопштили су данас да ће се у Србији, првој и јединој држави на свету поред Швајцарске, одржати престижни симпозијум "World Minds" који окупља највеће мислиоце света.


Брнабић је, на годишњем симпозијуму "World Minds" у Цириху, истакла да су то омогућили одлични резултати економских реформи, јасна политика Владе да Србију гради на иновацијама и технологији, уз значајне резултате научне, културне и академске заједнице.

Она је навела да ће се од 2019. године, у Београду сваке друге године, у сарадњи са швајцарском организацијом "World Minds", одржавати престижни скуп који окупља више од 400 светских лидера у иновацијама, науци, технологијама, економији, уметности, медицини и другим областима.

Председница Владе је рекла да је та организација усмерена на промоцију иновација којима се унапређује начин на који модерни свет функционише и фундаментално мења живот савременог човека.

Брнабић је додала да ће Београд на тај начин бити светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, асторфизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности, спорта.

Према њеним речима, посебан фокус биће на учешћу младих истраживача, студената на докторским и пост-докторским студијама из Србије и читавог региона.

Под окриљем швајцарске организације, а на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије, Београд ће постати први град, након Цириха, у којем ће се одржавати годишњи скупови чланова ове угледне светске организације, подвукла је председница Владе.

Она је подсетила на то да је током посете делегације швајцарских привредника Србији ове јесени, иницирала да Београд буде домаћин ових симпозијума, што је на данашњем скупу и потврђено.

Брнабић је рекла да креирање нових знања и приступ најновијим открићима из читавог света јесте основ модерне економије, научног, друштвеног и култруног напретка и јачања конкурентности једне државе.

Због тога је Влада Србије одлучила да започне партнерство са престижном швајцарском оргнизацијом која ће помоћи да у нашу земљу доведемо најумније људе данашњице и пружимо прилику домаћим стручњацима да са њима размене искуства и представе своја достигнућа, додала је председница Владе.

Брнабић је нагласила да ће "World Minds Belgrade" окупљати иноваторе, научнике, бизнис лидере и уметнике, који ће на инспиративан начин представљати идеје новог доба.

Чињеница да је швајцарски "World Minds" изабрао Србију за свог првог партнера признање је нашој земљи и најбољи је доказ потенцијала које Србија има, нагласила је председница Владе.

"World Minds" је осмишљен тако да говорници презентују најзанимљивија и најновија открића у иновацијама и науци и другим областима друштвеног деловања.

Одржава се у децембру, како би била представљена најбоља решења те године из целог света о којима се на скупу разговара.

Окупљање лидера из бројних, често и разнородних области омогућава размену идеја које покрећу потпуно другачије сагледавање света, што је главни принцип рада ове организације.

Први од три договорена скупа оџаће се у мају 2019. године у Народном позоришту у Београду. Влади Србије ће у организацији догађаја подршку пружити и Иницијатива дигитална Србија.

Регионална заједница иноватора, научника и мислиоца окупљена око"World Minds Belgrade" постаће део шире мреже међу чијим најеминентнијим члановима су и добитник Нобелове награде за хемију Курт Витрих, филозоф и предавач на Лондонској школи за економију (London School of Economics) Џон Греј, директор центра у берлинском Макс Планк Институту Герд Гигеренцер, економиста Пол Ромер и други.

На прошлогодишњем симпозијуму "World Minds" у Цириху говорио је тадашњи председник Владе Александар Вучић, док је Ана Брнабић учествовала као министарка државне управе и локалне самоуправе.

Поред председнице Владе и њеног тима, на овогодишњем "Wорлд Миндс" симпозијуму у Цириху, Србију су представљале амбасадорка Србије у Швајцарској Снежана Јовановић, извршна директорка иницијативе "Дигитална Србија" Вероника Тасић и представник Биосенс инстута у Новом Саду Весна Црнојевић Бенгин.

"World Minds" је непрофитна организација која од 2008. године повезује лидере у области иновација, науке, уметности и економије из читавог света.

Организација је усмерена на промоцију иновација којима се унапређује начин на који модерни свет функционише и фундаментално мења живот савременог човека.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309494
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs