Европски пут остаје део домаће развојне политике

Београд, 7. децембар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици отворили су данас изложбу фотографија „Примењена носталгија“, која је замишљена као серија заједничких изложби два фотографа – из Србије и из земље председавајуће ЕУ.

Фото: Фонет

Јоксимовић је том приликом у Галерији Народне банке Србије објаснила да је идеја да се и на овај начин унапреди културна размена између двеју земаља, као и да се промовишу европске вредности и сарадња Србије са државама чланицама Уније.

Она је истовремено истакла да је Србија била спремна и да је очекивала да се отворе три поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, при чему су се та очекивања темељила на позитивним порукама које су стизале из Уније.

Реч је, како је навела, о порукама председника Европске комисије Жан Клод Јункера, који је јасно означио Србију и Црну Гору као предводнике процеса и заложио се за брже отварање поглавља, као и оцени високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини да је Србија остварила екстремно добар напредак на пољу реформи и интеграција.

Србија ће наставити свој преговарачки процес, нагласила је Јоксимовић и оценила да отварање и два поглавља – 6 и 30, које је предвиђено 11. децембра у Бриселу, значајно доприноси даљем реформском процесу.

Она је упутила посебну захвалност Естонији, која до краја године председава ЕУ, и која је била коректан председавајући иако није имала тему проширења на својој агенди, и до последњег тренутка је оставила могућност државама чланицама да дају подршку отварању и трећег поглавља.

Такође, Јоксимовић је пренела захвалност свим државама чланицама које су подржале отварање три поглавља, посебно истичући Холандију која је у последњем тренутку заузела најисправнији став – да се, уколико се критеријуми задовоље, отворе поглавља.

Србија, како је поручила, наставља свој европски пут солидном динамиком, уз очекивање да ћемо следеће године, када у првој половини буде председавала Бугарска, а затим и Аустрија, добити већи замајац.

Према њеним речима, те две земље су управо ставиле проширење ЕУ на агенду њиховог председавања.

Европски пут остаје део домаће развојне политике и начин и механизам како да брже остваримо оно што смо обећали грађанима, поручила је Јоксимовић.

Фабрици је најавио да ће се на Међувладиној конференцији 11. децембра у Бриселу дати коментари на поглавља, напредак и преговоре, те да ће отварање два поглавља послати поруку о напретку у преговорима.

Он је пренео да жели да увери Владу Србије да са европске стране постоји чврста воља да се преговори не само наставе, већ и да напредују.

Отварање поменута два поглавља одржава динамику преговора, а увек треба имати пред собом крајњи циљ, а то је придруживање ЕУ, закључио је Фабрици.

Изложбу фотографија, 13. по реду, организује Министарство за европске интеграције поводом естонског председавања Савету Европске уније.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309490
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs