Унапређење свеукупне сарадње са Швајцарском

Београд/Цирих, 7. децембар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Швајцарске Конфедерације Дорис Лојтард оцениле су данас, током разговора у Цириху, да су политички односи двеју земаља добри и у успону, и да је потребно даље унапредити економску сарадњу.


Брнабић је у разговору са Лојтард, која је уједно и министарка за животну средину, саобраћај, енергетику и комуникације и потпредседница Савезног већа, истакла да је Швајцарска са више од 800 милиона евра инвестиција, као и због отварања више од 8.000 радних места, један од значајнијих инвеститора у српску привреду.

Она је указала на то да је након стабилизације економије и јавних финансија, циљ Владе Србије да наш даљи економски раст буде базиран на иновацијама, у чему нам могу помоћи искуства швајцарских компанија и организација које представљају светске лидере у својим областима.

Она је посебно издвојила искуства и примере добре праксе у областима информационих технологија, дигитализације и иновација у привреди.

Швајцарска је, како је истакла, најзначајнији спољнотрговински партнер Србије у оквиру EFTA (Европско удружење слободне трговине), а важну улогу у унапређењу економске сарадње има Мешовити комитет за економску сарадњу, основан 2001. године, као и Мешовита привредна комора.

На састанку је било речи о даљој сарадњи у области образовања и система дуалног образовања, при чему је Брнабић нагласила да је Швајцарска, поред Немачке и Аустрије, најважнији партнер у увођењу система дуалног образовања и у повезивању и приближавању образовног система потребама привреде.

Она је навела да је основни циљ дуалног модела образовања смањење незапослености младих и боља повезаност привреде и образовног система, а због тога су швајцарска искуства и експертска помоћ у реструктурирању образовног система изузетно важни за Србију.

Брнабић је изразила захвалност Швајцарској на подршци у процесу европских интеграција Србије, као и помоћи коју швајцарска организација SDC пружа Србији у успостављању равномернијег регионалног развоја и јачању локалних самоуправа.

Швајцарска је, такође, и међу најзначајнијим земљама по висини донаторске и хуманитарне помоћи, са донираних више од 300 милиона швајцарских франака од 1991. године, у областима енергетике, образовања, локалне самоуправе, као и управљања, грађанских иницијатива и инклузији.

Швајцарска организација "Digital Switzerland" подржла је оснивање Иницијативе "Дигитална Србија" у мају ове године, што додатно повезује две земље.

Иницијатива "Дигитална Србија" има за циљ креирање еко система за убрзану дигитализцију српске привреде и модернизацију читавог нашег друштва.

Дигитализација је стратешки циљ Владе Србије, а сарадња ове две организације помоћи ће да целокупно друштво крене у сусрет променама које носи дигитализација и савремени начин рада и размишљања.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309482
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs