Коло на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа

Београд/Чеџу, 7. децембар 2017. године – Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је данас да је коло, традиционална народна игра, уписано на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.


У саопштењу се наводи да је одлуку о упису кола донео Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 12. редовном заседању које се одржава на острву Чеџу, у Јужној Кореји.

Упис кола на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства представља велики успех за српску културу и у великој мери допринеће да овај сегмент културног наслеђа постане препознатљивији и видљивији у свету.

У наредном периоду интензивираће се активности на изради номинацијских досијеа како би се што више елемената нашег богатог културног наслеђа нашло на Унесковим листама и како би Србија била заступљена у истој мери као наши суседи, јер српска култура свакако има шта да понуди.

Као веома распрострањена игра у актуелној играчкој пракси Србије, чије су најстарије верзије (моравац и кукуњеш) забележене на територији централне Србије у другој половини 19. века, коло је елемент нематеријалног културног наслеђа изразито присутан у различитим сферама живота у Србији данас.

Изводи се на приватним и јавним окупљањима, породичним и колективним прославама, уз учешће свих чланова заједнице, без обзира на етничку, религијску и генерацијску припадност.

Номинацијски досије припремио је Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, у сарадњи са предлагачима елемента Катедром за етномузикологију Факултета музичке уметности, Ансамблом народних игара и песама „Коло“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИС).

Подршку су пружили бројни појединаци, локалне заједнице, институције, невладине организације и стручна удружења.

Као први елемент из Србије, у новембру 2014. године, на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, уписана је Породична слава, а у процедури усвајања за 2018. годину налази се предлог за упис елемента Певање уз гусле, истиче се у саопштењу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=309450
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs