До краја године отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ

Београд/Брисел, 11. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поновила је данас у Бриселу, након разговора са високим представником Европске уније за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, да је стратешки циљ наше земље Европска унија и улазак у породицу европских земља.


Брнабић је том приликом истакла да се у Београд враћа са поруком да ће до краја године бити отворена нова поглавља у преговорима са ЕУ, али и са најавама посета председника Европског парламента и Европске комисије Србији током 2018. године.

Све ове посете јесу сигнал да наша земља иде ка ЕУ и да имамо пуну и јаку подршку у послу који радимо, нагласила је председница Владе.
Она је указала на важност регионалне сарадње у циљу напретка, како земаља западног Балкана појединачно, тако и читавог процеса евроинтеграција.

Могерини је истакла да будућност Србије лежи унутар Уније и да је то правац на коме и Србија и ЕУ заједно раде.

Посвећеност коју показујете када је регион у питању и сарадња у превазилажењу духова из прошлости и изградњи светлих путева будућности, заснована на економском и инфраструктурном повезивању, јесте европски начин живота са суседима и унапређења живота грађана, подвукла је Могерини.

Она је изразила очекивање да ће током 2018. године доћи до значајног напретка у дијалогу Београда и Приштине, презицирајући да две стране у овом тренутку раде на идентификовању садржаја, ритма, брзине и формата нове фазе дијалога.

Према њеној оцени, обе стране се одлучне и имају унутрашње политичке услове за постизање резултата.

Брнабић је у том контексту истакла да подржава идеју да се дијалог између Београда и Приштине настави на нивоу председника, додавши да је спремна за дијалог и улогу коју као председница Владе Србије има у одбрани интереса грађана и државе.

Премијерка је састанком са Могерини завршила своју дводневну посету Бриселу.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=304477
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs