Србија и Мађарска пример добросуседске сарадње

Београд, 6. октобар 2017. године – Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић истакла је данас да је Мађарска важан партнер Србији у европским интеграцијма и да је важно и корисно да две земље сарађују и да се повезују транспортно и енергетски, што је у интересу грађана, али и ЕУ.

Фото: Танјуг

Јоксимовић је након састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом рекла да је управо због тога извесност европског пута Србије јаснија и изразила уверење да ће се, поред Мађарске, то препознати и у другим државама чланицама.

Наше је да спроводимо наш део реформи, пре свега због обећања датог грађанима. Еворпске интеграције, уз све проблеме који се повремено појављују и који ће се сигурно појављивати, остају стратешки приоритет Србије, навела је она.

Данас је усвојена трећа ревизија националног документа за усвајање правних тековина ЕУ, којим смо себи дали рок да до краја 2021. године усагласимо законодавство са Унијом, напоменула је Јоксимовић, нагласивши важност тога да грађани осете бољитак и напредак.

Чланство у ЕУ ће, како је додала, доћи као логична последица консолидује ЕУ и препознавања на прави начин проширења као развојне шансе, а не само као шансе кандидата.

Она је нагласила да Србија цени Мађарску не само као суседа, већ као земљу која је показала да има свој став и глас и да уме да штити своје националне интересе.

Јоксимовић је напоменула да је Мађарска за Србију изузетно важна и да су припадници мађарске мањине у Србији спона поштовања и заједничког интереса да овај простор економски напредује и да грађани, без обзира на националност, живе боље.

Фото: Танјуг

Сијарто је поручио да је интерес Мађарске, али и саме Европске уније да Србија што пре постане чланица Уније, додавши да Мађарска поштује напредак Србије на европском путу и да зато не моли, већ захтева да се ове године отвори пет поглавља у процесу приступања Србије ЕУ.

Морамо дати позитивне одговоре Србији, ради што бољег напретка ка ЕУ, нагласио је Сијарто.

Министар спољних послова и трговине Мађарске је оценио да без стабилне Србије нема ни стабилног Балкана, а стабилност се постиже бржом интеграцијом региона у ЕУ.

Мађарска чини све да Србија може да закључи преговоре са ЕУ до 2021. године, подвукао је Сијарто и додао да је то и израз захвалности за однос Србије према националним мањинама.

Према његовим речима, однос Србије према мањинама одговара европским прописима и мерилима, па Србија може да послужи као пример и земљама чланицама ЕУ, али и земљама које желе да уђу у ЕУ.

Сијарто је додао да Мађарска гарантује сва права српској мањини у тој земљи и навео да Србија и Мађарска раде на две велике инвестиције од којих је једна пруга Београд–Будимпешта, али и енергетско повезивање.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=303941
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs