Србија изузета од антидампинг мера на увоз челика у ЕУ

Београд, 6. октобар 2017. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да одлука Европске комисије да изузме Србију из антидампинг мера на увоз челика, после поступка који је вођен годину дана, има огромну важност за нашу земљу и за Железару Смедерево.


Брнабић је у изјави агенцији Танјуг рекла да је то огромна победа за Србију, као и да је ово једна од ретких одлука да се нека земља изузме из антидампинг мера.

Према њеним речима, за Србију ће то значити да ће моћи да извози челик у ЕУ без антидампинг царина, док ће за Железару Смедерево значити да ће бити много конкурентнија од било којег другог произвођача.

Такође, премијерка је навела да одлука Европске комисије још значи да је Србија добро планирала и добро реализовала уговор са кинеским партнерима из Хестила, што значи да је "Србија сигурна лука за челик и за железару".

Ми сада очекујемо много конкурентнији рад Железаре Смедерево и боље дане за овај гигант.Важно је напоменути да ово показује да је Србија земља која поштује европске стандарде, па чак и оне најтеже, а то су антидампинг стандарди, рекла је премијерка.

Ово је велики сигнал за кинеске партнере и за све остале да је Србија поуздан, сигуран и професионалан партнер, оценила је премијерка, изразивши захвалност адвокатском тиму који је радио напорно на том случају, свима у Влади, председнику Србије Александру Вучићу, као и Европској комисији на фер ставу према нашој земљи.

Европска комисија изузела је Србију из одлуке од увођењу нових антидампинг мера и царина на увоз челика и челичних производа, што значи да железара у Смедереву, у власништву кинеске ХБИС групе, раније Хестил, неће плаћати никакве пенале на извоз, односно да ће бити конкурентнија од осталих челичана.

Нове антидампинг мере односе се на увоз челичних призвода из Бразила, Ирана, Русије и Украјине у Европску унију, саопштила је данас Европска комисија, а одлуку је потписао председник те комисије Жан Клод Јункер.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=303938
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs