Клиника у Тиршовој добила најсавременију магнетну резонанцу

Београд, 6. октобар 2017. године – Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар присуствовао је данас на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој пуштању у рад најсавременије магнетне резонанце, на којој ће годишње моћи да се прегледа више од 2.000 малишана.

Фото: Танјуг

Лончар је након обиласка ове установе објаснио да је реч о најбољем апарату који постоји у региону по свим перформансама, чија је вредност већа од милион евра, а набављен је средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Он је нагласио да је такав апарат био неопходан српском здравственом систему, односно педијатрији и неонатологији, и истовремено најавио да ће ускоро бити расписан тендер вредан пет милиона евра за набавку опреме за клинику у Тиршовој.

Ова болница сада има две магнетне резонанце и у наредних месец дана на преглед ће стићи сви којима је та врста дијагностике потребна, нагласио је министар, уз напомену да сада приближно 300 пацијената чека на дијагностику, док сви хитни случајеви иду одмах на преглед.

Према његовим речима, предност новог апарата јесте у томе што има гаранцију пет година, али и та да ће све што се поквари у року од седам дана бити поправљено.

Лончар је најавио и почетак радова на обнови фасаде болнице у Тиршовој, који ће почети 16. октобра.

Директор Универзитетске дечје клинике Зоран Радојичић прецизирао је да је нови апарат јединствен у региону, његова јачина износи 1,5 Тесла, а погодан је за снимање читавог дечјег организма.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић навео је да ће на болници у Тиршовој, осим фасаде и столарије, бити рађена и реконструкција амбулантног дела, чија је вредност приближно 800.000 евра.

У клинику ће током ове и у првој половини наредне године бити уложено 7,5 милиона евра, истакао је он и додао да је у току реализација пројекта изградње нове зграде болнице, која ће имати 30.000 квадрата.

Вредност грађевинских радова износи 30 милиона евра, а вредност опреме приближно 24 милиона евра. Изградња Тиршове 2 финансира се од средстава добијених од Развојне банке Савета Европе.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=303919
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs