Потписан протокол о изградњи две саобраћајнице у Војводини

Београд, 6. октобар 2017. године – Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и председник Владе АП Војводине Игор Мировић потписали су данас Протокол о сарадњи на изради планске и техничке документације за пројекте Нови Сад–Зрењанин и Зрењанин–Борча.


Протокол је потписан у оквиру заједничке седнице влада Републике Србије и АП Војводине, која је одржана у Београду, а представља први корак у изградњи две важне саобраћајнице за Банат и Војводину, које ће омогућити да Нови Сад, Београд и Зрењанин буду још боље повезани.

За прву саобраћајницу радиће се идејни пројекат са студијом оправданости за изградњу још две траке у постојећој регулацији државног пута I Б реда број 12, на деоници Нови Сад–Зрењанин.

За други пројекат предвиђена је израда просторног плана подручја посебне намене и идејног пројекта са студијом оправданости изградње државног пута I Б реда број 13, за деоницу Зрењанин–Борча.

Израда планске и техничке документације финансираће се из републичког и покрајинског буџета, у износу од по 50 одсто.

Потписивањем протокола реализован је договор потпредседнице Владе и покрајинског премијера из фебруара о заједничкој припреми техничке документације за ове две деонице, како би пројекти Зрењанин–Борча и Нови Сад–Зрењанин били спремни за реализацију кад се заврше актуелни радови на Коридору 10 и Коридору 11.

Укупна вредност инфраструктурних пројеката који се спроводе у Војводини у 2017. и 2018. години износи приближно 1,2 милијарде евра, а ради боље координације Републике и те покрајине у фебруару 2017. формирана је заједничка Радна група за праћење реализације инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=303910
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs