Ускоро израда стратешког оквира за подршку жртвама

Београд, 19. септембар 2017. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изразила је данас очекивање да ће у наредном периоду кроз ИПА 2016 пројекат "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела" кренути и конкретан рад на изради стратешког оквира за подршку жртвама кривичних дела.

Фото: Фонет

Кубуровић је на конференцији о подршци жртвама у Србији истакла да та подршка представља један од најважнијих задатака који произилазе из Акционог плана за Поглавље 23.

Тим акционим планом је предвиђено успостављање мреже служби на нивоу читаве земље за подршку жртвама, сведоцима и оштећенима у истрази и свим фазама кривичног поступка, навела је она.

Према њеним речима, кроз дефинисање стратешког оквира предвиђене су измене нормативног оквира, успостављање одрживог система подршке и заштите жртава, као и поједностављен приступ правди.

Такође, како је додала, у наредном периоду планирано је унапређење положаја свих жртава кривичних дела, а предвиђено је и да се изради пратећи акциони план којим треба да се прецизира садржина и динамика активности за успостављање мреже подршке на територији читаве Србије.

Кубуровић је навела да су, захваљујући подршци међународних партнера и активностима Министарства правде, већ учињени важни кораци везани за систем подршке и заштите жртава.

Она је подсетила на то да је Закон о уређењу судова прописао да се у судским управама виших судова могу организовати службе за пружање подршке и помоћи сведоцима и оштећеним, а да закон даје могућност Високом савету судства да те службе одреди и у другим судовима.

Према њеним речима, средства добијена на основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) један су од начина обезбеђивања средстава за финансирање служби за пружање подршке жртвама.

Поступак спровођења конкурса за средства добијена од опортунитета, који Министарство правде већ другу годину заредом расписује, међу најбољим је примерима транспарентности рада јавне управе и контроле трошења буџетских средстава, нагласила је Кубуровић.

Кроз расподелу ових средства, како је објаснила, омогућена је помоћ и организацијама које пружају подршку жртвама, било да је реч о жртвама насиља у породици, или о жртвама трговине људима.

Тако је кроз две године Центар за заштиту трговине људима добио нешто мање од 3,5 милиона динара, док је Аутономни женски центар ове године добио више од милион динара, прецизирала је она.

Такође, Кубуровић је подсетила на то да и Закон о спречавању насиља у породици, чија је примена почела 1. јуна, дефинише подршку жртвама, будући да апострофира заштиту и положај жртве, а да у том спектру активности треба истаћи и интернет кампању Министарства правде „Искључи насиље“.

Према њеној оцени, постојећа мрежа доступних услуга за жртве знатно је побољшана и усвајањем измена Кривичног законика у новембру 2016. године, након чега су отворене службе за информисање жртава и сведока у свим вишим јавним тужилаштвима.

Истовремено, у току је и рад на нацрту закона о бесплатној правној помоћи, који жртву кривичних дела види као корисника права на бесплатну правну помоћ по сили закона, закључила је Кубуровић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=302248
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs