Успостављање електронског система за ангажовање сезонских радника у пољопривреди

Београд, 17. август 2017. године – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је да је данас са представницима НАЛЕД-а и Немачке развојне сарадње (ГИЗ) потписан Меморандум о спровођењу пројекта "Повећање прилика за запошљавање сезонских радника".

Конференција за новинаре Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (аудио)
Недимовић је на конференцији за новинаре одржаној у Прес сали Владе Србије, истакао да су Меморандум потписали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министар је објаснио да је потписивањем овог меморандума омогућено успостављање електронског система за ангажовање сезонских радника у пољопривреди као и сузбијање сиве економије у земљи.

Он је нагласио да се, услед бирократских препрека, највећи део послова у пољопривреди обавља у црној зони, додајући да ће се успостављањем тренутног електронског уписивања радника на терену у систем, између 80 и 100 хиљада људи укључити у систем.

Бранислав Недимовић
Као резултат овог пројекта, Недимовић сматра да ће се наредне године повећати број регистрованих запослених који ће имати пензијско и инвалидско осигурање.

Корист ће имати држава, будући да ће имати јасно евидентирана лица, осигураће се порески приходи, а и послодавци ће имати корист и биће заштићени, подвукао је министар.

Он је објаснио да ће захваљујући целом пројекту бити израђена и апликација за мобине телефоне преко које ће послодавци тренутно моћи да пријаве сезонске раднике.

Недимовић је подвукао да је читав модел преписан из мађарског искуства и да он већ функционише у неким земљама региона и даје резултате.

Он је рекао да је пројекат који заједнички реализују НАЛЕД, Немачка развојна сарадња (ГИЗ), финансиран средствима Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

Зоран Ђорђевић
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је Мађарска, која је применила такође електронски систем пријављивања радника сезонаца на тај начин значајно смањила број незапослених и рад у сивој зони.

Ђорђевић је истакао да је чак 65 одсто грађана који раде сезонске послове у пољопривреди у последњем кварталу прошле године, радило без пријаве.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман објаснио је да ће се овим пројектом омогућити да они из најнижих слојева друштва који иначе и највише раде на сезонским пословима буду уведени у легалан систем рада.

Аксел Дитман
Председник Управног одбора НАЛЕД-а Александар Ружевић објаснио је да више од 300.000 људи ради у сивој зони као сезонци те да је за развој пројекта издвојено 400.000 евра.

Ружевић је рекао и да ће послодавцима који ангажују сезонце, пензионере и младе старости између 15 и 18 година и пријаве их електронским путем, порези и доприноси бити умањени 30 одсто.

Он је истакао да је у Мађарској на овај начин запослено 700.000 грађана и уведено у легалне токове.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=299309
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs