Подршка државе развоју прерађивачког сектора

Коцељева, 1. октобар 2016. године – Министар пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да воћарство и повртарство у Србији имају перспективу, а да је кључан развој прерађивачког сектора, у чему ће држава помоћи произвођаче.

Фото: tanjug.rs
Недимовић је на традиционалној манифестацији Фестивал зимнице у Коцељеви истакао да је прича о Коцељеви прича о будућности Србије у развоју прерађивачких сектора који праве додату вредност, како не бисмо нашу пољопривреду продавали као основне примарне пољопривредне производе, већ да бисмо правили оно што има већу додату вредност на тржишту.

Према његовим речима, два су начина за подстицање овакве врсте делатности: један кроз директно субвенционисање за набавку опреме, механизације и подизање засада, а други је прича о безбедности хране и прописима који регулишу ту материју.

То је, како је навео, важно да би се произвођачима дао легалан простор за продају ових производа на тржиштима која су им доступна, а не да имамо ситуацију да су постављени такви стандарди да произвођачи не могу да их испуне.

Недимовић је нагласио да држава жели да помогне мала пољопривредна газдинства која се боре да раде, и која су временом постала способна да опстану на тржишту и да буду што конкурентнија.

Он је најавио да ће држава изаћи са пакетом мера које се тичу набавке механизације, конкретно механизације која подржава воћарство и да ће број трактора следеће године бити много већи.

Издвајаће се озбиљна средства у односу на вредност, а пољопривредни произвођачи ће моћи да добију повраћај од око 30 до 40 одсто од вредности и не само за тракторе, него и за другу опрему која помаже да они своје производе на квалитетан начин могу да обрађују и постају конкурентнији, објаснио је Недимовић.

Говорећи о задругарству, он је рекао да без јаке кооперативе нема ни развоја прерађивачког сектора.

Министар је подсетио на то да је 90-тих година систем задругарства обесмишљен када је много људи остало без земљишта и да је потребан нови закон о задругама.

Имамо доста задруга које су у последње време регистроване, али морамо много да урадимо на едукацији јер су оне облици који треба да заживе, оценио је Недимовић.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=274922
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs