Континуирана подршка ЕУ Србији у суочавању са избегличком кризом

Београд, 21. новембар 2015. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, након састанка са председником Европског савета Доналдом Туском, да Србија зна своје обавезе на путу решења мигрантске кризе и да ће свој посао покушати да обави на најбољи могући начин.

Фото: Танјуг

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре у вили "Бокељка" поновио да је Србија у погледу избеглица спремна да преузме још већу одговорност од других земаља западног Балкана, и нагласио да уколико Словенија, Хрватска и Мађарска одбију да приме економске мигранте, неће их примити ни Србија.

То би значило да би Србија морала преузме комплетан терет на себе, објаснио је он и додао да је наша земља спремна да помогне и својим комшијама, али да такође чека свеобухватно решење Европске уније по питању избеглица.

Србија не може да прихвати да једна правила важе за нашу земљу, а друга за остале. Због тога сам захвалан Туску што је желео да чује и наше мишљење и ставове, пренео је премијер.

Наша земља има обавезе и по основу договора с премијерима Румуније и Бугарске, али ће такође чекати европско решење и понашати се у складу с њим, подсетио је он и поручио да ће, с друге стране, умети и имати снаге да заштити своје националне интересе. 

Премијер је поручио Туску да се нада да ће заједно моћи да прославе отварање првих поглавља у преговорима Србије на путу ка чланству у ЕУ, и истовремено му пренео захвалност на подршци коју пружа Србији на њеном европском путу.

Туск је објаснио да је разлог посете Београду, пре свега, драматична избегличка криза, и додао да доноси са собом поруку да Србија у Бриселу има доследног пријатеља.

Србија се може ослонити на континуирану финансијску подршку ЕУ у суочавању са избегличком кризом. Позваћу лидере ЕУ да подрже западни Балкан који је на првим линијама. Ако желимо да сачувамо Шенген морамо подржати западни Балкан, нагласио је он.

Европска унија већ чини доста да подржи Србију, навео је он и подсетио на то да је Брисел ослободио средства за хитне ситуације за успостављање 6.000 места како би се сместиле избеглице.

Председник Европског савета је најавио да ће Унија помагати Србију и даље, али да се сада све снаге морају усмерити на побољшање безбедносне сарадње.

Према његовим речима, ЕУ ради на томе да осигура спољне границе у Грчкој и да се на грчко-македонској граници постави Фронтекс који би регистровао и спровео скрининг миграната.

Те мере, како је објаснио, требало би да смање прилив миграната у Србију, која се суочава са огромним бројем миграната који сваког дана прелазе границу.

Тренутно нема одговора на ову кризу и немогуће је ослонити се само на једног партнера, већ је неопходно свеобухватно решење, због чега је важна сарадња и са партнерима у региону Блиског истока, као и Балкана, предочио је Туск.

Он је нагласио да су недавни догађаји потврдили чињеницу да је ефективна контрола спољних граница од суштинског занчаја. То није решења за све проблеме, али је предуслов да се крене напред.

Контрола граница мора бити обављена на координирани начин како би се избегле негативне последице по суседе. Услед недостатка контрола на спољним границама између ЕУ и Турске, неке земље у региону јачају контроле на својим границама. Не можемо их осудити што то чине, али би било боље за Европу да се предузму заједничке акције, рекао је Туск.

Истовремено, он је изразио наду да ће ускоро доћи до отварања првих поглавља, што би за Србију био важан корак напред, јер нема алтернативе будућности западног Балкана у ЕУ.

Европска унија цени све што је премијер Вучић учинио за напредак Србије на путу ка ЕУ, пренео је Туск и подвукао да је будућност западног Балкана унутар ЕУ и да не постоји алтернатива у будућности која би била боља од Уније.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=252710
Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs